ВестиИнформацијеКултура

Свецано отварање Музеја завичајних писаца у Ваљеву.

Ovaj projekat je osmišljen u Valjevskoj biblioteci, a finansiralo ga je, najvećim delom Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ u Valjevu, kao regionalna ustanova, baštini kulturno nasleđe koje su u srpsku kulturu utkali najznačajniji književnici, državnici i intelektualci svog vremena – Prota Mateja Nenadović, Ljubomir P. Nenadović, Milovan Glišić, Nikolaj Velimirović, Desanka Maksimović, Matija Bećković, Radovan Beli Marković i Petar Pajić. Smatrali smo svojom obavezom da, u vremenu sveopšteg potiranja vrednosti i kvaliteta, na ovaj način, odamo počast zavičajnim velikanima, da bi kroz istoriju i za buduće generacije svetleli svoji delom i trajno podsećali na doprinos srpskoj kulturi.

images-cms-image-000004618

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, koje je prepoznalo značaj Muzeja zavičajnih pisaca, završili smo prvu fazu projekta i svečano ga otvaramo za sve buduće posetioce. Plejada velikana predstavljena je kroz stalnu muzejsku postavku, smeštenu u izdvojenom objektu pored Biblioteke. Osmišljena je na način koji će savremenom posetiocu pružiti vizuelnu i kvalitetnu informaciju o životu i delu ovih kulturnih i istorijskih ličnosti. Iako su živeli i stvarali u  različitim vremenskim razdobljima, objedinili smo ih u zajednički korpus, koji simbolično i snažno ukazuje na vrednost kulturnog nasleđa Valjevskog kraja.

Svečano otvaranje je u utorak, 27. decembra 2016.god. u 13 časova (Vojvode Mišića 29, Valjevo).

Uspon
Back to top button