Вести

Svetski dan borbe protiv psorijaze

Širom sveta obeležava se Svetski dan borbe protiv psorijaze kako bi se poboljšao prostup lečenju i povećalo razumevanje društva za tu bolest.

Širom sveta obeležava se Svetski dan borbe protiv psorijaze – ozbiljnog sistemskog, autoimunog oboljenja, često udruženog sa drugim bolestima. Poruka Svetskog dana psorijaze ove godine je “Tretirajte psorijazu ozbiljno”.

IFPA – Međunarodna federacija udruženja obolelih od psorijaze i njene članice u 56 zemalja organizuju ovu kampanju radi podizanja svesti o težini bolesti i kako bi  se poboljšao pristup lečenju i povećalo razumevanje društva za obolele.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10-20% ima teži oblik bolesti. I najteži oblici psorijaze u Srbiji  se i dalje leče više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata.

Zato je sa velikim optimizmom i nadom dočekana informacija da će nakon 10 godina čekanja pacijentima u Srbiji ubrzo biti dostupna biološka terapija za lečenje psorijaze. Biološki lekovi dramatično menjaju tok ove bolesti, umanjuju  patnje pacijenata i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno.

Procena je da oko 300 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i da su za njih biološki lekovi jedino efikasno rešenje.  Psorijaza je teška autoimuna bolest koja osim dramatičnih promena na koži izaziva čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema ali i stigmatizaciju obolelih.

Primenom bioloških terapija do te mere se umanjuju posledice bolesti da se život obolelih sasvim normalizuje, smanjuje se opterećenje pacijenata, porodice i društva i troškovi zdravstvenog sistema. Sve zemlje u regionu imaju dugogodišnja dobra iskustva u primeni biološke terapije u lečenju psorijaze.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/30/svetski-dan-borbe-protiv-psorijaze/

Uspon
Back to top button