Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Svetski dan borbe protiv psorijaze

Širom sveta obeležava se Svetski dan borbe protiv psorijaze kako bi se poboljšao prostup lečenju i povećalo razumevanje društva za tu bolest.

Širom sveta obeležava se Svetski dan borbe protiv psorijaze – ozbiljnog sistemskog, autoimunog oboljenja, često udruženog sa drugim bolestima. Poruka Svetskog dana psorijaze ove godine je “Tretirajte psorijazu ozbiljno”.

IFPA – Međunarodna federacija udruženja obolelih od psorijaze i njene članice u 56 zemalja organizuju ovu kampanju radi podizanja svesti o težini bolesti i kako bi  se poboljšao pristup lečenju i povećalo razumevanje društva za obolele.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10-20% ima teži oblik bolesti. I najteži oblici psorijaze u Srbiji  se i dalje leče više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata.

Zato je sa velikim optimizmom i nadom dočekana informacija da će nakon 10 godina čekanja pacijentima u Srbiji ubrzo biti dostupna biološka terapija za lečenje psorijaze. Biološki lekovi dramatično menjaju tok ove bolesti, umanjuju  patnje pacijenata i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno.

Procena je da oko 300 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i da su za njih biološki lekovi jedino efikasno rešenje.  Psorijaza je teška autoimuna bolest koja osim dramatičnih promena na koži izaziva čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema ali i stigmatizaciju obolelih.

Primenom bioloških terapija do te mere se umanjuju posledice bolesti da se život obolelih sasvim normalizuje, smanjuje se opterećenje pacijenata, porodice i društva i troškovi zdravstvenog sistema. Sve zemlje u regionu imaju dugogodišnja dobra iskustva u primeni biološke terapije u lečenju psorijaze.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/30/svetski-dan-borbe-protiv-psorijaze/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!