Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeHronika

Svetski dan borbe protiv raka (reportaža iz Valjevske bolnice)

Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka, a Opšta bolnica Valjevo se i ove godine uključuje u obeležavanje ovog važnog datuma.

Najlepši rezultat u borbi protiv karcinoma jesu otkriveni rezultati prekanceroza, rekla je dr Vesna Krstevski, predsednik Društva za borbu protiv raka Srbije-podružnice Valjevo.

-Kada je u pitanju karcinom grlića materice kod 101 pacijentkinje su pronađene promene koje direktno prethode karcinomu. Da nije na taj način otkriveno, ta 101 žena bi u narednih nekoliko godina imala karcinom. Kod 297 žena su nađene blage promene u grliću koje mogu da progrediraju i pređu u teže i to su žene od 20 do 33 godine i tu treba istaći da su nađeni znaci HPV virusa koji se i optužuje kao jedan od najčešćih uzročnika karcinoma grlića materice. Organizovani skrining karcionoma u Vačjevu postoji par godina. Dom zdravlja Valjevo je nosilac tog skrininga i zaista ovim putem mogu da ih pohvalim jer najveći broj ovih uzoraka i dolazi od njih. I naši ginekolozi u bolnici su uveli da je obavezno uza sve žene kojima prethodi intervencija usledi pregled Papanikolau test pa tek onda intervencijam kako i treba. Kada je u pitanju dojka kod 85 žena u okviru skrininga su nađeni benigni tumori ili promene u dojci koji mogu da prethode karcinomu. Te žene su hirurški obrađene i one su praktično izlečene. Kod 51 pacijenta kad je u pitanju debelo crevo su nađene promene koje direktno prethode karcinomu debelog creva. U prošloj godini je bilo više svih slučajeva koji prethode malignitetima i to iako zastrašujuće deluje sa druge strane meni deluje optimistički jer smo napredovali u prevenciji. Iako su maligne bolesti u ekspanziji sve je više otkrivanja u onom stadijumu koji uliva nadu u izlečenje i to je ohrabrujuće – rekla je dr Krstevsk specijalista patolog, zadovoljna timskim radom kliničara, ginekologa, gastroenterologa, hirurga i onkologa. Dr Krstevski je od značajnih aktivnosti navela da svake godine stotinak učenika pre svega Medicinske škola prođe mini kurs prevencije u borbi protiv carcinoma grlića, dojke i drugih lokalizacija.

Dr Danijela Pavlović specijalista socijalne medicine iznela je statističke podatke o novootkrivenim malignitetima u toku protekle godine. Novootkrivenih maligniteta usta i ždrela je bilo 11, digestivnog trakta 185 od čega kolorektuma 124, laringsa i glasnih žica 13, pluća 80, maligniteta 213 kože od toga malignog melanoma 18, karcinoma dojke 64, ženskog genitalnog trakta 66 maligniteta, od toga je grlića 30. Muškog genitalnog testisa i prostate 47, urinarnog trakta 46. Maligniteti mozga uglavnom kao meta promene 5, štitne žlezde 6, generalizovane meta promene su otkrivene kod 8 pacijenata. Maligniteta hematopoeznog sistema odnosno krvi i limfnih žlezda 54. U 2016. godini ukupno otkrivenih maligniteta bilo je 798.

Što se tiče brojnosti prema opštinama kolubarskog okruga najviše novootkrivenih slučajeva malignih promena 462 pacijenata je iz Valjeva, a 89 Ub, 64 Lajkovac, 54 Ljig, 66 Mionica, 54 Pecka i Osečina, a ostali zavodi 9. Što se tiče starosne strukture i starosne dobi raspon je zaista šarolik. Pošto postoje organizovani skrininzi za tri maligniteta grlić materice, dojku i debelo crevo, pri čemu je starosna grupacija koja podleže skrining programu za dojku od 50 do 69 godina, od 25 do 64 za grlić, a za debelo crevo od 50 do 74 godine. U našoj ustanovi najstarija pacijentkinja kod koje je otkrivena maligna promena dojke stara je 90 godina , a najmlađa 32. Najstariji pacijent kod koga je dijagnostikovan kolorektalni karcinom je star 90 godina,a najmlađi 33. Što se tiče grlića najstarija pacijentkinja je stara 66, a najmlađa 33 godine. Starosna struktura oboljevanaja ukazuje da se odstupa od granice predviđene skrining programom. Generalno posmatrano najmlađi slučaj otkrivene maligne promene jeste kod pacijenta starosti 21 godinu u pitanju je malignitet krvi, a prednjače i maligniteti testisa gde su najmlađi pacijenti 22 i 28 godina. U našoj ustanovi je tokom 2016 odrađeno i 3800 mamografskih pregleda, urađene su 333 kolonoskopije, a biopsija grlića 145. Sve ovo je veoma značajno u cilju da se maligna promena otkije što je moguće ranije i u što blažem obliku zaključila je dr Pavlović.

Dr Zoran Živković, lekar Odeljenja onkologije sa palijativnom negom svakodnevno se suočava sa problematikom raka.

– Ono što posebno povodom ovog dana želim da istaknem jeste to da rak ili kancer i dalje predstavlja jedan od vodećih uzroka oboljevanja i mortaliteta i u svetu i kod nas. Na žalost rak je drugi najčešći uzrok smrti u Srbiji i procenjuje se da svake godine oboli oko 32 hiljade osoba, a da 19 hiljada umire od maligniteta. Dok je na nivou Srbije smrtnost od malignih bolesti 19 %, u Kolubarskom okrugu je ta stopa još veća i iznosi 22% što je zabrinjavajuće. Kancer dojke je svakako vodeći po učestalosti i smrtnosti. Za prvih deset meseci protekle godine na odeljenju smo imali 700 pacijenata i letalitet je bio 22%. Ambulantno je pregledano oko 8300 pacijenata, na hemioterapiji je bilo 2850 pacijenata.

– U zavisnosti od lokalizacije, što se tiče dijagnostike i kadra Opšta bolnica Valjevo ima sve preduslove za uspešno dijagnostikovanje i lečenje obolelih od karcinoma. Dijagnostika i terapija maligniteta dojke, debelog creva, ginekoloških lokalizacija se u potpunosti sprovode u našoj ustanovi. Svi terapijski i dijagnostički principi koji se primenjuju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije dostupni su i primenjuju se kod nas. Što se tiče maligniteta ostalih lokalizacija, grla, pluća u mogućnosti smo da uradimo inicijalnu dijagnostiku, a terapijski i operativni pristupi se rade u Beogradu u ustanovama višeg ranga – rekao je dr Živković.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!