Vesti

Telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas telefonom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i zatražio da se sve strane u sporovima po pitanju Kosova i Metohije uzdrže od koraka koji bi izazvali eskalaciju, odnosno da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je generalnom sekretaru NATO ukazao na to da Priština svojim jednostranim potezima brutalno krši Briselski sporazum, smenom srpskog komandira policije za region Sever Nenada Đurića, te nelegitimnim postupanjem po pitanju registarskih tablica i bezmalo desetogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština. On je dodao da, uprkos tome, Srbija nastoji da održi mir i stabilnost i da će tome da ostane posvećena.
Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju kako uloge KFOR-a, tako i direktnog kontakta načelnika generalštaba Vojske Srbije sa komandantom NATO snaga na Kosovu i Metohiji.
Generalni sekretar Stoltenberg istakao je da NATO ceni saradnju ostvarenu sa Srbijom sa pozicije vojno neutralne zemlje.
Uspon
Back to top button