ВестиИнформацијеКултура

Традиционални Дан малине у Бранковини

Tradicionalna manifestacija „Dan maline“ održaće se  56. put u Brankovini u nedelju 17. juna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Ovogodišnji Dan maline posvećen je Desanki Maksimović, osnivaču i prvom članu Turističkog društva „ Ljuba Nenadović“, povodom obeležavanja 120 godina od njenog rođenja i 25 godina od smrti.

Član organizacionog odbora TD „Ljuba Nenadović“ doktor Ljubomir Pavić najavio je program na predstojećoj manifestaciji. „ Prvi Dan maline održan je 1962. godine , kada ga je otvorila naša poznata pesnikinja Desanka Maksimović. Dan maline počeo je da se proslavlja u Brankovini, kada se gajila Valjevka, kada je Srbija bila najveći proizvođač maline, a u Srbiji i Brankovina. Otvaranje ovogodišnje manifestacije počinje u 11 časova, govorom koji je Desanka Maksimović održala u godini otvaranja. Pored dečijeg i zabavnog programa uz goste iznenađenja, biće održana i promocija knjige „Prvih 50 godina Dana Maline“ autora Slobodana Rakovića i Siniše Jevtića. Ove godine imamo 15 prijavljenih ekipa koje će se takmičiti u malom fudbalu. Za 13 časova zakazana je dodela nagrada malinarima , “ izjavio je dr Pavić.

Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, istakao je da je Dan maline jedna impozantna manifestacija sa dugom tradicijom.

„ Stručna služba Valjevo i ove godine je na raspolaganju TD „Ljuba Nenadović“ u organizaciji Dana maline kao i u pružanju stručne pomoći. U području Brankvine, Rabasa, Gole glave ima dosta „crvenog zlata“, kako mi zovemo malinu. Ove godine u dogovoru sa organizatorom dodelićemo nagrade za najveću površinu pod malinom, najveću proizvodnju, najvećeg robnog proizvođača i za najbolje proizvode od malina. Mogu slobodno da kažem da će kao i uvek Dan maline biti lepa i dostojanstvena manifestacija,“ rekao je Stanojlović.

Na današnjoj konferenciji prisustvovali su Dragan Kostadinović i Predrag Avramović članovi TD „Ljuba Nenadović“ koji su ovom prilikom pozvali goste iz svih krajeva Srbije da posete ovu lepu manifestaciju.

Uspon
Back to top button