Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

TRI KOMEMORACIJE U JEDNOM DANU POZNATIM ČAČANIMA

Čačak je u jednom danu, u utorak 26.februara, ostao bez troje poznatih Čačana – gimnazijske profesorke u penziji Ljubice Bube Spasić, vanrednog profesora Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Željka Papića i Milovana Vulovića, dugogodišnjeg direktora Narodnog muzeja i osnivača KK „Železničar“.
Od profesorke Ljubice Bube Spasić na komemorativnom skupu u spomen sobi čačanske Gimnazije oprostile su se njene kolege i učenici. Uz stihove Rilkea i Miljkovića, poručeno je da će omiljena gimnazijska profesorka književnosti ostati upamćena po otmenosti, odmerenosti i dobroti, kao jedna od retkih dama starograđanskog kova u varoši, koju su izgradili njeni preci – čuvena porodica Krenovih.

U Galeriji Narodnog muzeja Milovanu Vuloviću, dugogodišnjem direktoru te ustanove, i osnivaču čačanskog KK Železničar, poštu su odali saradnici, kolege iz sportskog i kulturnog života grada, kao i bliski prijatelji – Delfina Rajić, profesor dr Svetislav Marković, Ljubiša Dmitrović i Rodoljub Petrović.

Profesor dr Željko Papić ostaće upamćen po predanom radu, profesonalnom pristupu, ljudskom i prijateljskom odnosu sa kolegama, rečeno je na komemoraciji u velikom amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka, na kome je bio šef katedre za pedagoško-tehničke nauke. Bogata, neiscrpna biografija, autora čuvenog udžbenika „Tehničkog crtanja“ za prvu godinu Mašinske škole, sa tiražom od preko 80 000 primeraka, mogla bi stati u jednu rečenicu njegove koleginice Dragane Bjekić – Profesor u duši.

U istoriji grada na Moravi njihova imena ostaju zasvagda upisana, jer kako je poručeno sa jednog od komemorativnih skupova „nema prekrajanja koja bi mogla da uklone duhovni otisak koji u svetu ostaje za ljudima“.

https://infosvetionik.rs/2019/03/01/tri-komemoracije-u-jednom-danu-poznatim-cacanima/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!