ВестиРегион

ТРИБИНА О АКТУЕЛНИМ ПОДСТИЦАЈИМА У ПОЉОПРИВРЕДИ

Opština Mionica je u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom (PSSS) Valjevo juče u velikoj sali Kulturnog centra organizovala tribinu na kojoj su predstavnici PSSS Valjevo pred više od stotinu poljoprivrednih proizvođača mioničkog kraja prezentovali pravilnike i uredbe o podsticajima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za sprovođenje mera ruralnog razvoja za 2017. godinu. U uvodnom delu tribine su se obratili predsednik opštine Mionica Boban Janković i ispred PSSS Valjevo dr Radosav Vujić.

Trudili smo se da za ovaj skup odaberemo pogodan termin kada se ne radi u polju kako bi važne informacije o državnim podsticajima stigle do što većeg broja poljoprivrednika i po poseti se vidi da smo uspeli u tome. Imajući u vidu da se poljoprivredom bavi više od dve trećine naših građana, opština Mionica je poljoprivredu prepoznala kao strateški važnu granu. U prilog tome govori i visina budžetskih sredstava koje smo kao lokalna samouprava opredelili za razvoj poljoprivrede u 2017. Naglasio bih da smo i ove godine obezbedili sredstva i osigurali rod useva pšenice, ječma i ovsa na celoj teritoriji Opštine, za radove na uređenju atarskih puteva obezbeđeno je 7,5 miliona dinara, za uređenje i opremanje protivgradne službe 2 miliona dinara, dok ćemo kroz Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu godinu sufinansirati podizanje novih ili obnavljanje postojećih proizvodnih i matičnih zasada voća i druge investicije u fizička sredstva mioničkih poljoprivrednih gazdinstava istakao je predsednik opštine Mionica Boban Janković, koji je iskoristio priliku da svim vernicima čestita vaskršnji praznik.

Dr Radosav Vujić se ispred PSSS Valjevo zahvalio opštini Mionica i poljoprivrednoj službi Opštinske uprave na dobroj saradnji, a mioničkim poljoprivrednicima na impozantnom odzivu. U radnom delu tribine savetodavci za ratarstvo i stočarstvo Svetlana Jerinić i Slavica Petrović su upoznali poljoprivredne proizvođače sa aktelnim pravilnicima i uredbama o podsticajima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za 2017. godinu. Između ostalog, bilo je reči o podsticajima za podršku mladim poljoprivrednicima, podsticajima za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, podsticajima za nabavku novih traktora, mehanizacije i drugim merama, a nakon vremena rezervisanog za diskusiju, predstavnik Fabrike poljoprivrednih mašina “Majevica“ iz Bačke Palanke Miloš Mladenić je predstavio proizvodni program i uslove nabavke mehanizacije putem subvencionisanih kredita.

Uspon
Back to top button