Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

U akciji masovne imunizacije na seoskom području grada Valjeva

U akciji masovne imunizacije na seoskom području grada Valjeva, tim zdravstvenih radnika Doma zdravlja Valjevo sprovodi imunizaciju protiv virusa korona vakcinom Sinofarm kineskog proizvođača.

 

Prva vakcinacija na seoskom području realizovana je u Poćuti, zatim u Miličinici i danas u osnovnoj školi u Vragočanici.

S obzirom da je reč o selu koje je treitorijalno manje od Miličinice 34 lica je vakcinisano na vakcinalnom punktu u školi i još 3 lica u kućnim uslovima zbog njihove nepokretnosti.

 

Po rečima Vladimira  Dimitrijevića koordinatora vakcinalnog punkta „Grand“  vakcinisano je Sinofarmovom vakcinom kineskog proizvođača iz razloga što je pogodna za transport i čuvanje na temperaturi od 2-6º C , dok  ostale zahtevaju kompleksnije uslove, način transporta i čuvanja.

 

„Pre tri nedelje u momentu kada smo dobili 800 doza odmah smo pokrili vakcinaciju u seoskim područjima. Paralelnim radom na terenu i  u vakcinalnom punktu uspeli smo da potrošimo svih 800 doza za nezakazana lica i određene količine od prve doze vakcine jer je stvarno bilo odlično interesovanje“, rekao je  Dimitrijević i dodao da u seoskim područjima uglavnom je reč o starijoj populaciji pa čak i u gradu više su to stariji ljudi, mada ima i mlađih lica.

 

Za otežano pokretna lica vakcinacija je organizovana u kućnim uslovima.

„Kada su u pitanju  kućne posete za pacijente koji nisu u mogućnosti da dođu na vakcinaciju ,najpre mora da se uradi osnovni fizikalni pregled od merenja pritiska, pregled srca i pluća i da se uzme amnezija  po pitanju alergijskih reakcija. Nakon same vakcinacije treba objasniti  pacijentu da svaka vakcina pa i ova izaziva blagi pad imuniteta , može doći do neželjenih reakcija povišene telesne temperature. To je sve individualno ,dosadašnja iskustva sa ovom vakcinom kojom je najviše vakcinisana starija populacija su uglavnom bez nekih neželjenih reakcija , praktično da ih nije bilo“, istakao je  dr Dragan Ristivojević  lekar opšte službe Doma zdravlja Valjevo.

 

„Mnogo sam zahvalan što nam je omogućeno da primimo vakcinu u kućnim uslovima jer sam nepokretan“, bile su reči  Simeuna  Đurašinovića, jednog od najstarijih meštana ovog sela .

 

Akciju su zajedno organizovale  Mesne zajednice i  Dom zdravlja Valjevo, a sve revakcinacije za Miličinicu, Poćutu i Vragočanicu biće sprovedene na istim mestima  za tri nedelje.

Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!