Вести

U Austriji će se električnim automobilima (ponekad) smeti voziti brže nego ostalima


Osim finansijskih podsticaja i „cool“ faktora koji kupce novih automobila obično najviše motivišu na odabir električnih ili hibridnih vozila, postoje i drugi faktori koji bi mogli da utiču na odluku o kupovini. U Austriji su to shvatili pa su iz tamošnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma predložili tri nova propisa koji bi podsticali kupovinu električnih automobila.

Prvi od njih omogućio bi vozačima elektroautomobila vožnju po saobraćajnim trakama inače rezervisanim za autobuse (slično kako kod nas voze taksisti). Kao drugi oblik motivacije predlaže se besplatno parkiranje za električna vozila, dok je treći predlog, onaj iz naslova, ujedno i najzanimljiviji.

Naime, dok su na određenim područijima Austrije na snazi ograničenja brzine na autoputevima postavljena na 100 km/h, a kao razlog tome navodi se upozorenje o prekomernoj zagađenosti vazduha, električnim bi se vozilima dopustilo da brže voz – do najviše 130 km/h, što je i uobičajeno ograničenje brzine.

Ovakva ograničenja se u slučaju višeg zagađenja postavljaju u skladu s austrijskim Zakonom o kvalitetu vazduha, i skraćeno se nazivaju IG-L. Mogu se odnositi na zabranu saobraćaja nekim grupama vozila ili pak na postavljanje manjih dopuštenih brzina.

Kako je osnovni razlog smanjenja brzina postizanje manjeg zagađenja vazduha, sasvim je logično da se ono ne odnosi na električne automobile koji vazduh ne zagađuju.

https://infosvetionik.rs/2018/11/02/u-austriji-ce-se-elektricnim-automobilima-ponekad-smeti-voziti-brze-nego-ostalima/

Uspon
Back to top button