VestiInformacije

U Brankovini obeležena 215 godišnjica seče knezova

U Brankovini je danas, uz prisustvo potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslovadr Nebojše Stefanovića,  direktora policije Vladimira Rebića, gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića i brojnih zvanica, obeleženo 215 godina od seče knezova. Janičarske starešine – dahije, su 4. februara 1804. godine na mostu preko  reke Kolubare u Valjevu, pogubile knezove Iliju Birčanina i Aleksu Nenadovića, što je bio uvod u Prvi srpski ustanak i borbu srpskog naroda za konačno oslobođenje od Turaka. U slavu valjevskih knezova, na grobu Alekse Nenadovića, dat je pomen poginulim junacima, a potom je održan prigodan program.

„Dragi prijatelji, pre 215 godina valjevski kneževi Alekasa Nenadović i Ilija Birčanin su zastavu otadžbine digli iz prašine kao uvod u ustanak i juriš u dugo čekanu slobodu. Ovo su oni srpski junaci koji su znali da je život jeftiniji od onog što brane. Mi danas imamo zadatak  da našu slobodu i sve jaču Srbiju sačuvamo od onih koji će da biju, vešaju, pozivaju na ubistva dece, prete ženama, i da fašizam i strah kao društveno uređenje u Srbiji nikada ne budu. Siguran sam da država ima snage i volje da kazni nasilnike i kukavice, jer takvi nikada nisu vodili niti će voditi Srbiju. Srbija ima svog predsednika Aleksandra Vučića sa kojim već živimo budućnost u koju verujemo. Živela Srbija“, poručio je  gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Pored grobnog mesta Alekse Nenadovića, u kome počiva i njegov brat Jakov Nenadović, prvi ministar policije, senima predaka se poklonio i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović:

„Poštovani gradonačelniče, uvaženo sveštenstvo, dame i gospodo, dragi prijatelji stojeći danas na ovom mestu osećam odgovornost pred našim hrabrim i mudrim precima i možemo da pričamo o njihovoj odlučnosti, borbi i njihovoj žrtvi koju nikada ne smemo da zaboravimo. Živote su dali da bi mi danas živeli  u nezavisnoj, suverenoj, modernoj i uređenoj zemlji – našoj Srbiji. Teško je zamisliti da za života neko može više da da i više da učini. Iz političke mudrosti i junačke hrabrosti Alekse Nenadovića svako od nas može da nauči mnogo. Ni u samrtnom času nije molio za život, već je kako u Memoarima piše njegov sin Prota Mateja Nenadović tražio junačku smrt sabljom kojom se junaci gube. Zadao nam je lekciju kako se voli svoja zemlja i kako se za svoju zemlju žrtvuje.

Mi danas vodimo drugačije bitke, bitke za stabilnu, sigurnu i snažnu Srbiju. Ne zaboravljajući prošlost moramo u sadašnjosti da radimo najbolje što umemo, suočavajući se sa svim izazovima i zadacima, misleći na budućnost koja nas čeka. Našoj deci i nama treba mir, treba nam ekonomska i politička stabilnost kako bi svako spokojno mogao da planira sutra. Zato naša Vlada zajedno sa predsedenikom Aleksandrom Vučićem svakoga dana radi naporno, na stvaranju ambijenta za otvaranje novih fabrika, većeg broja radnih mesta i vodeći ujedno i jednu odgovornu socijalnu politiku, vredno i strpljivo korak po korak uspeli smo da promenimo ekonomski položaj naše države, da popravimo stanje koje je bilo veoma teško i da od prazne kase i neizvesnosti koji su ostavljeni našem narodu sa neizvesnošću da li ćemo imati za isplatu sledeće plate i penzije, dođemo u situaciju da obezbedimo da i plate i penzije rastu iz godine u godinu.

Naše finansije su danas stabilne, nezaposlenost gotovo prepolovljena, a nove fabrike niču širom naše Srbije. Strani investitori dolaze, jer žele da investiraju u našu zemlju, jer znaju da smo stabilna i uređena država. Velike svetske sile u nama vide ozbiljnog partnera“, istakao je, između ostalog, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.

Pomen ubijenim knezovima obavio je iguman manastira Jovanja arhimandrit Mihailo Biković sa sveštenstvom Valjevske eparhije. U programu su učestvovali učenica šestog razreda OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine Vanja Štulić i maturant Valjevske gimnazije Veljko Uskoković. Oni su odrecitovali Boj na Mišaru i Početak bune protiv dahija. Za muzički deo programa je bio zadužen Policijski orkestar MUP-a Srbije, a Zastavni vod Žandarmerije je odao poštu svim junacima palim za slobodu Srbije.

Oznake
Prikaži više
Back to top button
Close
Close