Вести

У Дому здравља Ваљево на располагању довољно вакцина против грипа

Oд краја септембра до 17. новембра против сезонског грипа вакцинисано је 2.720 Ваљеваца. Без обзира што је у Србији потврђен први случај грипа, ни сада није касно за заштиту, а вакцина има довољно.

Вакцинација се сада спроводи на другом спрату Дома здравља – Одељење Медицине рада. Пацијенти вакцину примају са налогом, за који треба да се јаве свом изабраном лекару. Имунитет се развија за две до три недеље и траје 6 до 12  месеци.

На располагању је четворовалентна „Ваксигрип тетра“ вакцина коју могу примити деца већ од навршених шест месеци, труднице и сви одрасли, укључујући и старије од 65 година, као и тровалентна “Торвакс флу“ вакцина, намењена узрасту од 18 до 65 година.

Препоручена је свим грађанима у појачаном ризику, а то су хронични пацијенти са кардиоваскуларним, плућним, дегенеративним и малигним болестима, дијабетесом, као и хроничним обољењима бубрега и јетре. Препорука се односи и на труднице, здравствене раднике, геронтолошке центре и установе социјалне заштите. Нежељене реакције су по правилу благе и пролазе спонтано, без икакве терапије, најдуже за три дана.

Вакцину против сезонског грипа не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве, као и алергију на неку од компоненти вакцине.

За Дом здравља Ваљево у сезони 2022/23. опредељено је 5.300 доза, од чега су већина четворовалентне, које штите од два типа вируса А и два типа вируса Б сезонског грипа. Вакцине су дистрибуиране и сеоским амбулантама (доступне у данима када раде ове амбуланте) и Дивчибарама.

Uspon
Back to top button