Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

U Modernoj galeriji u Valjevu izložba slika Miloša Šobajića

Od minulog vikenda pa sve do 15. decembra 2019. godine u Modernoj galeriji u Valjevu ljubitelji likovne umetnosti moći će da razgledaju izložbu retrospektivnih dela Miloša Šobajića, jednog od najpoznatijih slikara Srbije, pripadnika “Medijale”, jedinstvenog likovnog pravca. Izloženo je dvadesetak dela velikog formata, nastalih pre 45 i više godina. Skoro sve, sem jedne slike, do sada nisu izlagane u našoj zemlji.

Otvaranju izložbe veliki doprinos dali su brojni kolekcionari Šobajićevih slika iz naše zemlje, Pariza, Njujorka, Los Anđelesa i drugih krajeva sveta gde je ovaj veliki slikar izlagao, rekao je, otvarajući izložbu, Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije izražavajući zadovoljstvo što su posle gotovo pola veka ove slike ugledale svetlost i u Valjevu.

“Čini mi veliku čast i zadovoljstvo što u Modernoj galeriji u Valjevu mogu da vidim slike koje su nastale pre pola veka. Neke od njih već ne prepoznajem, a nekih se sećam, jer sam radio sa velikim strpljenjem, na svakom detalju, nastojeći da uradim do kraja i kako valja. Danas više nije tako, mnogo štošta se promenilo u nastajanju novih slika, kako po stilu, tako i po mojoj preciznosti. Nadam se da će poštovaoci mog slikarskog dela to najbolje videti na velikoj retrospektivnoj izložbi u galeriji Muzeja Grada Beograda, gde će biti predstavljene ovi ali i drugi radovi. To će se dogoditi na proleće 2020. godine”, kazao je Šobajić, obraćajući se brojnim posetiocima izložbe slika iz najkreativnijeg umetnikovog perioda.

Očekivalo se da će izložbu otvoriti Peter Handke, inače veliki Šobajićev prijatelj, ali, kako je rečeno, on to nije bio u mogućnosti da učini iz opravdanih razloga.

Pokušavajući da odgonetnu da li su Šobajićeve slike političke, likovni kritičari tvrde da one ne proklamuju ništa, ne upliću se ni u kakav oblik politike niti izražavaju mišljenje. To su samo slike, i to slike koje stvara krajnje senzibilan izvođač “slikarskih veština“ koji voli boju, voli slikarsku motivaciju i učestvuje u zadovoljstvu i bolu kao da je sam slikarski čin magija protiv nesreće.

J. Stojić

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!