Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

U Valjevu počela kampanja “JA u centru pažnje”

[hr style=”double”]izvor:va1.rs foto:va1.rs [hr style=”double”]

Na dan Evrope u Valjevu je počela kampanja “JA u centru pažnje”, kao deo projekta “Partnerstvom do dobre JAvne uprave” koji se sprovodi istovremeno u 12 gradova u Srbiji sa ciljem poboljšanja kvaliteta javnih usluga. Projekat realizuju Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U fokusu su tri grupe najčešće korišćenih usluga – izdavanje ličnih dokumenata (ličnih karti, pasoša i vozačkih dozvola), usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i usluge u sektoru obrazovanja – odnosno upis dece u predškolske ustanove i osnovne škole.

 

-Građani sa nama mogu podeliti priče i iskustva i za druge javne usluge, ali akcenat stavljamo na ove tri grupe. Imali su priliku da samostalno ili uz pomoć naših volontera popune anketu u štampanom obliku i u nekoliko rečenica prenesu svoje pozitivno ili negativno iskustvo u kontaktu sa javnim službama. Isto to svi građani mogu učiniti na namenski kreiranom sajtu www.mojauprava.rs, sa svog računara ili mobilnih uređaja. Anketa je anonimna, a prikupljeni podaci će služiti isključivo za statističku analizu i prikazivanje rezultata. Deo priča će biti objavljen na spomenutom portalu, društvenim mrežama i u “Sivoj knjizi javnih usluga” koja će biti pripremljena kao deo ovog projekta. Anketiranje gradjana na trgovima biće nastavljeno u maju i septembru, obići ćemo i  Lajkovac, Mionicu, Osečinu, nastojati da dođemo i do mišljenja ljudi sa seoskog područja. Tribinu posvećenu zaštiti prava pacijenata organizujemo 18. maja, a tribinu o upisu dece u predškolske ustanove u septembru, kada ćemo sprovesti drugu fazu kampanje u našem kraju – rekao je Branko Petrović iz udruženja građana Evropski pokret u Srbiji-Valjevo.

Projekat “Partnerstvom do dobre javne uprave” traje do maja 2018. godine. Rezultati projektnih aktivnosti biće sadržani u Sivoj knjizi javnih usluga koja će predstaviti i najvažnije zaključke i preporuke za nadležne državne organe i institucije. U okviru projekta,  krajem prošle i početkom ove godine na slučajnom, stratifikovanom i reprezentativnom uzorku rađenom za celu Srbiju (bez Kosova) sprovedeno je istraživanje stavova građana o uslugama u domovima zdravlja i administrativnim službama policije. Istraživanje je pokazalo da je većina građana zadovoljna uslugama u ovim oblastima, pa je čak preko 80 odsto građana zadovoljno kvalitetom usluga prilikom poslednjih poseta ovim javnim ustanovama. Međutim, rezultati su malo drugačiji kada se dublje uđe u pojedine aspekte kvaliteta usluga pa se  uočavaju brojni problemi i razlike u kvalitetu u različitim delovima naše zemlje. Zajedničko za oba istraživanja jeste trend slabe informisanosti. Više od polovine ispitanika smatra da nisu dovoljno informisani o svojim pravima i da ne znaju kome bi mogli da se obrate kada su im neka prava uskraćena.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!