Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Učešće države za stan mladim bračnim parovima 20.000 evra

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović izjavio je danas da će ceo paket mera pronatalitetne politike, koje je jutros najavio predsednik Srbije, biti poznat do kraja januara i da će država, pored značajnog povećanja roditeljskog dodatka, bespovratno kreditirati stanove za mlade parove sa najmanje 20.000 evra.

Dmitrović je tokom radne posete Šapcu rekao da je dogovor da se na paketu mera još radi i

da je predsednik Aleksandar Vučić izneo tri uvodne mere, dodavši da se još razmatra čime taj
paket može da se obogati i da ponudi više parovima koji žele da stvaraju porodicu i imaju
više dece.

Ministar se osvrnuo i na izjavu predsednika Vučića, koji je najavio da će roditeljski dodatak

za prvo dete sa 100.000 biti povećan na 300.000 dinara, navodeći da će povećanja sigurno

biti i za drugo i treće dete, ali da iznosi nisu precizirani.

Mere koje je predložio predsednik Republike najava su značajnijeg i sadržajnijeg odnosa prema

pitanju demografije i ubeđeni smo da mogu da daju rezultate, ali ovo je posao gde se rezultati

ne mogu videti kao kad asfaltirate put. Demografija je dugoročan i vrlo složen problem,

naglasio je Dmitrović.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju podsticaji za stambeno zbrinjavanje mladih

bračnih parova, država će najverovatnije učestvovati sa 20.000 evra za svaku porodicu.

Ova mera biće vezana za žene, odnosno, žena će biti nosilac prava vlasništva kako ne bi došlo do zloupotreba, rekao je Dmitrović i naglasio da će novi paket mera doneti još pogodnosti za mlade parove i da će to biti kruna snažnog zalaganja za to da se ojačaju porodice.

Takođe, izuzetno je važna i mera koja se odnosi na položaj studenata, rekao je ministar i objasnio da će studentkinje koje u toku studiranja zatrudne imati privilegovan položaj po pitanju polaganja ispita, odnosno imaće mogućnost da u saradnji s profesorima biraju termine izlaska na ispite.

Takav privilegovan položaj bio bi ograničen na primer do 26 godina, ali bi svakako omogućio mladim ženama da rode jedno ili dvoje dece još u toku studiranja, rekao je on, uz napomenu da je ova mera povezana s problemom steriliteta, koji se drastično uvećava što je žena starija.

Iako nemam egzaktne podatke, procena je da stopa steriliteta kod žena do 26 godina iznosi pet odsto, a da se ona posle 33 godine starosti pomera na više od 50 procenata, naveo je Dmitrović.

Ministar je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, izjavio da je ohrabren merama i idejama koje ovaj grad sprovodi, jer je promena smera demografske putanje u Srbiji danas pitanje svih pitanja.

Pajić je rekao da se u Šapcu godišnje rodi između 1.000 i 1.100 beba i da će lokalna uprava uskoro formirati radno telo za populacionu politiku, koje će ući u plan razvoja grada.

Namera nam je da unapredimo pronatalitetne mere i da pratimo njihove efekte kako bismo doprineli da nam se rađa što više dece i da mladi ljudi ne odlaze u inostranstvo, već da u Šapcu osnivaju svoju porodicu, poručio je on.

Oznake
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!