Вести

Укључивање у друштвени живот и економско оснаживање особа са инвалидитетом

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић и амбасадоркa Кине у Србији Чен Бо уручили су данас, поводом обележавања Међународног дана људских права, награде добитницима на конкурсу „Ј=ДНАКИ“ и фото-конкурсу „Србија без баријера“.

Ови конкурси резултат су заједничког рада Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националне организација особа са инвалидитетом Србије (НООИС). Амбасада НР Кине донирала 15 лаптоп рачуна, који су додељни добитницима и НООИС-у.

Селаковић је на свечаности у Народном музеју истакао да се све државе свакодневно боре да спрече различите облике дискриминације и поларизације у друштву.

Особе са инвалидитетом, које су наши чланови породица, пријатељи, комшије морају да буду у нашем фокусу сваког дана, нагласио је министар и додао да сви заједно, и држава и читаво друштво морају да граде Србију без баријера, како и гласи назив кампање коју спроводи Сектор за заштиту особа са инвалидитетом тог министарства.

Министар је подсетио на то да је Београд први град у Европи који је поставио семафоре за слепе у свим својим градским општинама, као и да у граду данас постоје тактилне стазе које грађанима олакшавају да се брже и сигурније крећу.

Он је рекао и да је у 2021. години у Народном музеју у Београду, уз подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом тог министарства, постављена електронска платформа за особе са инвалидетом, чиме је ова културна установа постала приступачна свим грађанима.

Према његовим речима, то министарство ће инсистирати на доследном спровођењу Закона о планирању и изградњи, како би се отклониле препреке и осигурало несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама.

Он је навео да, поред укључивања у свакодневни друштвени живот, једнака пажња мора да се посвети економском оснаживању особа са инвалидитетом, као и других осетљивих група.

Селаковић је предочио да је Србија ове године добила први Закон о социјалном предузетништву, који за циљ има да уреди и унапреди ову област и на системски начин обезбеди интеграцију друштвено осетљивих група у привредни живот.

Министар је навео да, према последњим подацима, у Србији постоји приближно 1.200 предузећа социјалног предузетништва, оценивши да то није довољно, посебно уколико знамо да данас у ЕУ постоји 2,8 милиона оваквих правних субјеката, са око 13,6 милиона запослених, што је 6,3 одсто радне снаге.

Селаковић је нагласио да је развој социјалног предузетништва снажан одговор на незапосленост особа које припадају осетљивим друштвеним групама.

Поносимо се што стварамо Србију без баријера, Србију која се снажно труди да створи друштво, које прихвата све своје различитости, али које не жели да познаје дискриминацију, закључио је министар.

Он је овом приликом уручио захвалницу амбасадорки Чен, која представља земљу која са Србијом дели челично пријатељство и која несебично, кроз  донације, помаже и подржава Министарство у унапређењу услова живота деце, младих, као и особа са инвалидитетом у Србији.

Uspon
Back to top button