Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Uključivanje u društveni život i ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo uručili su danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, nagrade dobitnicima na konkursu „J=DNAKI“ i foto-konkursu „Srbija bez barijera“.

Ovi konkursi rezultat su zajedničkog rada Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalne organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS). Ambasada NR Kine donirala 15 laptop računa, koji su dodeljni dobitnicima i NOOIS-u.

Selaković je na svečanosti u Narodnom muzeju istakao da se sve države svakodnevno bore da spreče različite oblike diskriminacije i polarizacije u društvu.

Osobe sa invaliditetom, koje su naši članovi porodica, prijatelji, komšije moraju da budu u našem fokusu svakog dana, naglasio je ministar i dodao da svi zajedno, i država i čitavo društvo moraju da grade Srbiju bez barijera, kako i glasi naziv kampanje koju sprovodi Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom tog ministarstva.

Ministar je podsetio na to da je Beograd prvi grad u Evropi koji je postavio semafore za slepe u svim svojim gradskim opštinama, kao i da u gradu danas postoje taktilne staze koje građanima olakšavaju da se brže i sigurnije kreću.

On je rekao i da je u 2021. godini u Narodnom muzeju u Beogradu, uz podršku Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom tog ministarstva, postavljena elektronska platforma za osobe sa invalidetom, čime je ova kulturna ustanova postala pristupačna svim građanima.

Prema njegovim rečima, to ministarstvo će insistirati na doslednom sprovođenju Zakona o planiranju i izgradnji, kako bi se otklonile prepreke i osiguralo nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

On je naveo da, pored uključivanja u svakodnevni društveni život, jednaka pažnja mora da se posveti ekonomskom osnaživanju osoba sa invaliditetom, kao i drugih osetljivih grupa.

Selaković je predočio da je Srbija ove godine dobila prvi Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji za cilj ima da uredi i unapredi ovu oblast i na sistemski način obezbedi integraciju društveno osetljivih grupa u privredni život.

Ministar je naveo da, prema poslednjim podacima, u Srbiji postoji približno 1.200 preduzeća socijalnog preduzetništva, ocenivši da to nije dovoljno, posebno ukoliko znamo da danas u EU postoji 2,8 miliona ovakvih pravnih subjekata, sa oko 13,6 miliona zaposlenih, što je 6,3 odsto radne snage.

Selaković je naglasio da je razvoj socijalnog preduzetništva snažan odgovor na nezaposlenost osoba koje pripadaju osetljivim društvenim grupama.

Ponosimo se što stvaramo Srbiju bez barijera, Srbiju koja se snažno trudi da stvori društvo, koje prihvata sve svoje različitosti, ali koje ne želi da poznaje diskriminaciju, zaključio je ministar.

On je ovom prilikom uručio zahvalnicu ambasadorki Čen, koja predstavlja zemlju koja sa Srbijom deli čelično prijateljstvo i koja nesebično, kroz  donacije, pomaže i podržava Ministarstvo u unapređenju uslova života dece, mladih, kao i osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!