ВестиПривредаРегион

Улагање 250 милиона евра у Рударски басен „Колубара“

[hr style=“double“]izvor:srbija.gov.rs foto:srbija.gov.rs[hr style=“double“]

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Rudarski basen „Kolubara“ – Polje D u Medoševcu, gde je razgovarao sa radnicima, poželevši im srećan Praznik rada, uz zahvalnost na tome što su uvek bili tu za svoju državu.

Vučić je najavio da će ove godine u Rudarski basen „Kolubara“ biti uloženo 250 miliona evra, i dodao da će to biti najveća investicija u našoj zemlji.

Takođe, on je istakao da će biti olakšane i javne nabavke, što je važno za radnike, a značajno je i zbog zamerki koje smo imali EPS-u i Ministarstvu rudarstva i energetike, s obzirom na to da želimo da se podigne nivo proizvodnje struje, ali i uglja.

Prema njegovim rečima, namera je da proizvodnja uglja pređe 28 miliona tona, odnosno da stigne proizvodnju iz 2016. godine.

Premijer je preneo da je danas bilo reči i o tome kako da radnici angažovani na privremeno-povremenim poslovima dobiju stalni radni odnos.

Vučić je rekao da je nezaposlenost pala na 13 odsto, a cilj je da se za dve godine spusti i ispod 10 odsto, odnosno ispod proseka zemalja EU.

Razmišlja se, kako je naveo, o daljem povećanju minimalne cene rada, koja je sa 121 povećana na 130 dinara po satu rada, ali o tome mora da se razgovara i sa poslodavcima na Socijalno-ekonomskom savetu.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da neće biti povećanja cene električne energije i dodao da se o tome uopšte nije ni razgovaralo.

Vučić je rekao da jeste istakao potrebu povećanja proizvodnje električne energije i da je to zadatak pred EPS-om, i ponovio da nije bilo reči o nekom povećanju cene struje.

Premijer je naglasio da je suficit u prva četiri meseca ove godine iznosio 10,7 milijardi dinara, umesto predviđenog deficita od 53,5 milijardi koji je bio dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je istakao da će to omogućiti da se ove godine svakako povećaju plate i penzije, i dodao da će to biti najveće povećanje do sada.

Tako dobre rezultate imali smo upravo zato što smo vredno radili i štedeli, podvukao je Vučić.

Rudarski basen „Kolubara“ danas su posetili i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar privrede Goran Knežević i vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić.

Uspon
Back to top button