Вести

Upoznavanje osnovaca sa rizicima upotrebe pirotehnike

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da su, u okviru projekta civilno-vojne saradnje „Vojni pirotehničar“, pripadnici Vojske Srbije realizovali u osnovnim školama edukativna predavanja o rizicima upotrebe pirotehničkih sredstava.

Predavanja su realizovana u saradnji sa predstavnicima Crvenog krsta, u osnovnim školama na teritoriji Gornjeg Milanovca, Kuršumlije, Ralje, Sjenice i beogradske opštine Rakovica, u cilju povećanja bezbednosti dece i podizanja svesti o opasnostima koje nosi upotreba pirotehničkih sredstva.

Oficiri tehničke službe – specijalisti za ubojna sredstva iz sastava Kopnene vojske i Centralne logističke baze, upoznali su učenike sa rizicima upotrebe petardi, vatrometa, baklji i drugih eksplozivnih naprava, čije je korišćenje naročito izraženo tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Posebna pažnja posvećena je edukaciji osnovaca o neeksplodiranim ubojnim sredstvima, pravilnom postupanju u slučaju nailaska na ovakva sredstva, kao i o pružanju prve pomoći prilikom povređivanja.

Realizacija ovakvih aktivnosti Vojske Srbije doprinosi opštoj bezbednosti građana i daljem jačanju međusobnog poverenja i saradnje sa lokalnim samoupravama i civilnim organizacijama.

Na taj način, pokazuje se spremnost Vojske Srbije da, i pored prioritetnog angažovanja na brojnim zadacima širom zemlje, realizuje projekte od značaja za lokalne zajednice, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Uspon
Back to top button