Вести

Упозорење на наранџасти метеоаларм

У понедељак увече, у току ноћи на уторак и у уторак, на подручју Ваљева и околине на снази ће бити наранџасти метеоаларм јер се очекују локално велике количине падавина, од 30 до 50 l/m2, а понегде се очекује и краткотрајна временска непогода са градом.

Апелујемо на грађане да осигурају предмете на терасама како се не би догодило да услед јаког ветра одлете и повреде пролазнике, као и истурене делове објеката, фасаде склоне паду и олуке, предмете на равним крововима и депонован грађевински материјал, како не би дошло до расипања.

Најављена количина падавина, за тако кратак временски период, донеће већу количину воде коју канализациона мрежа неће моћи да прими, тако да се очекује задржавање воде на појединим градским улицама па се моле учесници у саобраћају да буду опрезни и прилагоде вожњу условима на путу. На бујичним водотоцима могућа су мања локална изливања.

ПРЕДОСТРОЖНОСТИ ОД УДАРА ГРОМА

Потпуна заштита од грома не постоји, најбитнија је превентива. Не чекати последњи тренутак. На време мислити који би објекти били потенцијално добри као склониште. Потребно је да се 30 секунди након што се виде муње на небу потражи одговарајући затворен простор и сачека да грмљавина прође.

209075

Саветује се да се у кући за време грмљавине избегава контакт с металним објектима, утичницама и прекидачима, да се не стоји поред отвореног прозора или врата. Такође, не би било добро користити телефон, а уколико је неопходно, боље је употребљавати бежичне фиксне или мобилне апарате него класичне кућне телефоне с каблом. Такође, ваљало би да се искључи ТВ апарат и рачунар из утичнице у зиду.

Уколико грми док се вози аутомобил, треба знати да је у ауту безбедније него ван њега. Иако влада веровање да гумени точкови представљају заштиту од грома, стручњаци тврде да то није у потпуности тачно. Неопходно је затворити све прозоре на возилу и избегавати додир с металним деловима врата.

Ако грмљавина неког затекне на отвореном простору, треба се што више удаљити од потока, реке или било које веће водене површине. Треба потражити чврсто склониште, па за то може послужити и пећина. Под крошњу неког стабла може се склонити само уколико оно није на чистини, јер такво дрво представља мамац за гром. Ипак, најбоље је не тражити склониште под дрвећем, јер се никад не зна да ли ће гром ударити у неко од њих.

Uspon
Back to top button