ВестиИнформације

Ваљево и Фафенхофен реализују заједнички пројекат

[hr style=“double“]izvor:valjevo.rs.rs foto:valjevo.rs [hr style=“double“]

Povodom dolaska delegacije iz nemačkog grada Fafenhofena, člana Gradskog veća zaduženog za zelene površine Manfreda Majera i predsednika Bavarske asocijacije demokratskih krugova Teobalda Abenštajna, gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović priredio je prijem na kome je bilo reči o realizaciji zajedničkog projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalnih samouprava“. Gradonačelnik Gvozdenović je ocenio da je ovo prilika za uspostavljanje još intenzivnije saradnje između dva grada čije prijateljstvo datira već više od jedne decenije. Delegacija nemačkog grada prenela je pozitivne utiske gradonačelniku o zastupljenosti urbanih zelenih površina u Valjevu.

Nakon prijema kod gradonačelnika Gvozdenovića, održana je konferencija za novinare na kojoj su o realizaciji projekta „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalnih samouprava“ i poseti delegacije iz Nemačke, govorili pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, član Gradskog veća Fafenhofena Manfred Majer i predsednik Bavarske asocijacije demokratskih krugova Teobald Abenštajn.

Ovom prilikom pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić istakao je značaj realizacije projekta u partnerstvu sa gradom Fafenhofenom. „Povod za njihovu posetu gradu Valjevu je projekat koji smo krenuli  da realizujemo 2016. godine, a odnosi se na Agendu 2030 tj zvaničan dokument Ujedinjenih nacija, gde smo u obavezi da ispunimo 17 ciljeva do 2030. godine. Jedan od bitnih ciljeva je iz oblasti ekologije, pre svega kako bi smanjili uticaj  štetnih gasova. Želeo bih da naglasim da Ministarstvo za privredu i lokalni razvoj Nemačke stoji iza ovog projekta. Grad Valjevo sa našim bratskim gradom Fafenhofenom zajedno realizujemo ovaj projekat“, rekao je pomoćnik Pimić.

Član Gradskog veća Fafenhofena Manfred Majer istakao je da Nemačka i Srbija imaju zajednički cilj, a to je primena Agende 2030  Ujedinjenih nacija.

„Naša dva grada će takođe primeniti ciljeve iz ove Agende. Nemačka i Srbija su je potpisale sa željom da ostvare njene ciljeve. To su uglavnom visoki ciljevi koji žele da svet bude bolji. Ova dva grada žele da poboljšaju izgled zelenih površina. Fafenhofen je takođe grad kao Valjevo, a izgubili smo puno zelenih površina i one su nestale usled izgradnje kuća i ulica. Sve više je ljudi koji žive u gradu, a nemaju svoje bašte. Osim toga, mi imamo problem u Nemačkoj, što su insekti poput pčela  i leptira ugroženi i da za njih ne postoji ishrana. Naš je cilj da zasadimo biljke koje će predstavljati hranu za leptire i pčele ali i za ljude“, rekao je Majer.

Predsednik Bavarske asocijacije demokratskih krugova Teobald Abenštajn,rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je osnovni cilj ovog projekta da se probudi svest kod grđaana o važnosti zaštite životne sredine.

„Projekat sadrži dve faze. Prva faza sadrži dolazak grupe iz Valjeva u Fafenhofen, a sada je grupa stručnjaka iz Fafenhofena ovde da analizira stanje samog grada  i da postigne dogovor o saradnji. Sledeći korak je donošenje određenih mera koje će se sprovesti sledeće godine. Ono što je važno je da se pridobije stanovništvo koje bi učestvovalo u ovom projektu. Projekat će biti samo tada uspešan kada se u njega uključi i građanstvo, a naravno i politički krugovi koji su ovde obavezni i zato je važno uvek komunicirati sa stanovništvom, naravno nuditi im informacije o projektu. Sledeći korak je poseta grupe iz Valjeva Pfafenhofenu kako bi se produbili i ojačali započeti kontakti“, istakao je u obraćanju novinarima Teobald Abenštajn.

Tokom boravka u Valjevu delegacija iz Nemačke je posetila  Muzičku školu „Živorad Grbić“, Narodni muzej, JKP Vidrak službu za zelenilo, a u naredna dva dana će obići Poljoprivrednu i Tehničku školu.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2015. godine usvojila Agendu 2030 koja se tiče održivog razvoja i između ostalog sadrži 17 ciljeva održivog razvoja. Oslanjajući se na tu Agendu Savezno ministarstvo za privredni razvoj i saradnju Nemačke je iniciralo projekat „Partnerstvo održivog razvoja između jedinica lokalnih samouprava Nemačke i jedinica lokalnih samouprava Zapadnog Balkana“ kako bi razmenom iskustava i znanja implementirali ove ciljeve na lokalnom nivou.Ovaj projekat je podržala organizacija Engagement Global koja koordinira projektom, a njena Servisna služba za jedinice lokalne samouprave jednog sveta (SKEW) pruža stručnu i tehničku podršku.

Pilot projekat traje dve godine, a Valjevo i Fafenhofen su se opredelili za projekat „Priroda u gradu – obnavljanje i razvoj zelenih površina“. (Zaštita i obnavljanje kopnenih ekosistema i promovisanje održivog korišćenja – zemljište u urbanim naseljima, urbani biodiverzitet).

Uspon
Back to top button