Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Valjevo:Opšta bolnica maksimalno angažovana za sve pacijente

V. d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, gostujući u jutarnjem programu TV Valejvo plus, naveo je da je trenutna epidemiološka situacija prilično nestabilna i tom prilikom uputio apel svima da se strogo pridržavaju preporučenih i obaveznih mera za suzbijanje virusa Kovid-19.

– Trenutno je 44 pacijenta koji se leče od Kovid-19 infekcije. Sedam pacijenata je trenutno na nekoj neinvazivnoj terapiji, ne na respiratorima, ali na drugim modulima asistiranja kiseonika. Inače u valjevskoj bolnici leži i 300 drugih pacijenata koji nisu Kovid pacijenti i leče se od drugih oboljenja i to predstavlja organizacioni izazov, kako razdvojiti sve te pacijente kako ne bi dolazilo do kontakata i ne ukrštanja puteva prilikom transporta i dijagnostike i svega što podrazumeva hospitalizacija – navodi dr Đurić v. d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dodajući da je najviše pacijenata od Kovida bilo 120 tokom jula meseca i to je ogroman pritisak jer valjevska bolnica nije cela Kovid ustanova već se sukcesivno otvaraju odeljenje za odeljenjem sa porastom ovbolelih.

Trenutno je za Kovid obolele opredeljeno Infektivno odeljenje kome je pridružen i prostor Gastroenterologije, kao i prvi sprat Službe pneumoftiziologije, a po potrebi će se dalje otvarati i drugi sprat Pneumoftiziologije i dalje sukcesivno premaplanu da bi se mogla pružati usluga i ostalim pacijentima koji imaju oboljenja ne vezana za Kovid.

– Valjevska bolnica ima dve jedinice intenzivne nege jedna je u hirurškom bloku, a druga je na prvom spratu Pneumoftiziologije. Samim tim je veliki angažman osoblja, pogotovu Službe anesteziologije. Operacioni program spmo prilagodili tome, pa se i dalje radi ali sa 50% kapaciteta kako bismo imali slobodno osoblje iz Službe anesteziologije da pokrivaju ove jedinice intenzivne nege – rekao je dr Đurić, naglasivši da se uspešnom reorganizacijom i prebacivanjem osoblja sa odeljenja na odeljenje pokrivaju kadrovske potrebe i premošćava deficit. Što se tiče lekova i sanitetskog materijala svega toga ima dovoljno i ne treba brinuti, jer je još od marta kada je epidemija počela, RFZO doneo odluku da se povuku rezerve za tri meseca i one se dopunjuju bez zastoja. Ministarstvo zdravlja je opredelilo srdstva Opštoj bolnici Valjevo za nabavku još jednog skenera u iznosu od 44 miliona dinara i za nabavku nove angiosale u iznosu od 65 miliona dinara. Ti postupci za nabavku su u toku, tako da se uskoro očekuje značajno poboljšanje opremljenosti ustanove.

– Kada se postupak nabavke okonča imaćemo dva skenera jer je prethodni nabavljen 2017. godine. Po našim planovima imaćemo i dve angiosale, zadržaćemo staru i do nje novu planiramo da smestimo. Na taj način bi jedna angiosala služila za periferiju kardiovaskularnog sistema i dijagnostičke procedure, dok bi druga nova angiosala služila isključivo za terapijske procedure. U toku prošle nedelje odobrena su nam sredstva za nabavku jednog sanitetskog vozila za interni prevoz pacijenata. Odobrena sun am sredstva za nabavku jednog pokretnog RTG aparata, a u prethodnom period smo nabavili dva pokretna rentgen uređaja. Sa svim ovim se nadamo da ćemo kompletirati opremanje i Kovid deo bolnice i ovaj ne Kovid deo – istakao je dr Đurić podsećajući da je pre toga u OB Valjevo stigli još respiratori, monitori, defibrilatori i druga značajna oprema. On je posebno naglasio da je sva medicinska oprema jako skupa i da sa svim ovim što smo dobili Opšta bolnica Valjevo izražava veliku zahvalnost kako Ministarstvu zdravlja tako i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Što se tiče najavljivane rekonstrukcije Opšte bolnice Valjevo, sve je krenulo još od 2017. godine kada je razmatran obiman projekat.

– Negde u junu ove godine izašli smo sa malo drugačijim predlogom da bi možda mogla da se napravi i nova bolnička zgrada iz razloga što se pokazalo da projekat stare bolnice, u ovakvim, nazovimo ih “Kovid vremenima”, nije baš najsrećnije rešenje. Počevši od toga da se Infektivno odeljenje nalazi na samom vrhu stare zgrade “Ruske bolnice”, a sada nam je potrebno izdvojeno Infektivno odeljenje sa još puno toga. Neka obećanja su nam data da bi vrlo verovatno moglo da dođe do izgradnje nove bolnice, s tim što bi se deo stare bolnice iskoristio, a objekti koji su rađeni 60.– ih godina prošlog veka su teški za bilo kavku rekonstrukciju jer su dotrajali – rekao je dr Đurić, podvalčeći da se Opšta bolnica Valjevo ne bavi politikom već isključivo lečenjem ljudi, takođe pozivajući sve koji putem društvenih mreža, dele raznorazne fotografije, da najpre dođu u bolnicu, vide pravo stanje, a zatim, ako mogu pomognu. Centralni tender Ministarstva zdravlja za rekonstrukciju mokrih čvorova raspisan je i dodeljen izvođaču još u martu mesecu, pa zbog obima izvođači radova nisu stigli i do valjevske bolnice, ali će u narednom periodu biti izvršeni radovi na sanaciji kupatila i toaleta gde je to urgentno.

Tokom prethodan dva meseca sve službe Opšte bolnice Valjevo dale su svoj maksimum da se period zastoja tokom vanrednog stanja nadoknadi, tako da su Oftalmologija, zatim Ortopedija, služba Radiologije, Ginekologije, Urologije, Dečije hirurgija i Opšte hirurgije i druge ulagale dodatne napore da se smanje liste čekanja. Interna služba sa angiosalom je tokom oktorba dosegla maksimum kada je u angiosali urađeno 120 procedura, dakle u punom kapacitetu.

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!