Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Vasko Popa dobija spomenik na Tašmajdanu

Spomenik jednom od najvećih srpskih pesnika 20. veka Vasku Popi biće podignut na platou ispred restorana „Poslednja šansa“ u Tašmajdanskom parku, odlučili su odbornici Skupštine grada Beograda. Spomenik i Jerneju Kopitaru, kao i spomen-obeležje Milanu Mladenoviću.

Podizanje spomenika Vasku Popi zajednička je inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i Udruženja književnika Srbije.

Obrazlažući predlog, Vesić je rekao da je Popa jedan od najznačajnijih srpskih pesnika 20. veka čija poezija pronalazi uporište u identitetu srpskog naroda, a pesme su vezane za simbole Beograda.

„Verujem da ćemo na taj način, kao Grad, uspeti da se odužimo onima koji su dali doprinos kulturi”, rekao je Vesić.

Naveo je da u Beogradu ima više hiljada ulica koje nemaju ime i da je zato pokrenut širok dijalog da se te ulice imenuju.

Među njima će, dodao je, biti mnogo pisaca i svih onih koji su na bilo koji način doprineli razvoju kulture i društva, poput Radivoja Lole Ðukića, Novaka Novaka i drugih kojih treba da se sećamo.

Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, a zatim je školovanje nastavio na Univerzitetima u Bukureštu i Beču.

Živeo je preko puta poznatog beogradskog parka Tašmajdan i dane provodio u restoranu „Poslednja šansa“.

Ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj poeziji zbirkama „Kora“, „Nepočin-polje“, „Sporedno nebo“, „Uspravna zemlja“, „Kuća nasred druma“, „Živo meso“, „Vučja so“, „Rez“ i antologijama „Od zlata jabuka“, „Urnebesnik“ i „Ponoćno sunce“.

Preminuo je 1991. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Zahvalnost i počast znamenitim ljudima

Odlukom Skupštine grada, u Beogradu će biti podignuti spomenici Jerneju Kopitaru i Vasku Popi, kao i spomen-obeležje Milanu Mladenoviću.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović ocenila je da se na ovaj način odaju počast i zahvalnost ljudima koji su pomogli da Beograd danas bude metropola kakva jeste.

Ona je precizirala da će se spomenik Jerneju Kopitaru nalaziti na ulgu ulica Palmotićeve i Džordža Vašingtona, a da se podiže na osnovu međunarodnog reciprociteta budući da je u Ljubljani postavljen spomenik Vuku Karadžiću. Ovaj spomenik je poklon grada Ljubljane.

Naš veliki pesnik Vasko Popa dobiće spomenik u Tašmajdanskom parku, koji se podiže sredstvima Udruženja književnika Srbije, a na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Ona je podsetila da je Vasko Popa bio jedan od najistaknutijih pesnika na srpskom jeziku, akademik i jedan od sto najznamenitijih Srba.

Rok muzičar Milan Mladenović ubuduće će imati spomen-obeležje na istoimenom platou isped Doma omladine Beograda, čime će se kompletirati čitav ovaj rekonstruisani prostor. Andrea Radulović je ocenila da je Mladenović nesumnjivo jedan od najznačajnijih autora i izvođača naše rok scene svih vremena.

Na današnjoj sednici doneta su i rešenja o obrazovanju odbora za podizanje ovih spomenika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/12/vasko-popa-dobija-spomenik-na-tasmajdanu/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!