Вести

Vasko Popa dobija spomenik na Tašmajdanu

Spomenik jednom od najvećih srpskih pesnika 20. veka Vasku Popi biće podignut na platou ispred restorana „Poslednja šansa“ u Tašmajdanskom parku, odlučili su odbornici Skupštine grada Beograda. Spomenik i Jerneju Kopitaru, kao i spomen-obeležje Milanu Mladenoviću.

Podizanje spomenika Vasku Popi zajednička je inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i Udruženja književnika Srbije.

Obrazlažući predlog, Vesić je rekao da je Popa jedan od najznačajnijih srpskih pesnika 20. veka čija poezija pronalazi uporište u identitetu srpskog naroda, a pesme su vezane za simbole Beograda.

„Verujem da ćemo na taj način, kao Grad, uspeti da se odužimo onima koji su dali doprinos kulturi”, rekao je Vesić.

Naveo je da u Beogradu ima više hiljada ulica koje nemaju ime i da je zato pokrenut širok dijalog da se te ulice imenuju.

Među njima će, dodao je, biti mnogo pisaca i svih onih koji su na bilo koji način doprineli razvoju kulture i društva, poput Radivoja Lole Ðukića, Novaka Novaka i drugih kojih treba da se sećamo.

Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, a zatim je školovanje nastavio na Univerzitetima u Bukureštu i Beču.

Živeo je preko puta poznatog beogradskog parka Tašmajdan i dane provodio u restoranu „Poslednja šansa“.

Ostavio je neizbrisiv trag u svetskoj poeziji zbirkama „Kora“, „Nepočin-polje“, „Sporedno nebo“, „Uspravna zemlja“, „Kuća nasred druma“, „Živo meso“, „Vučja so“, „Rez“ i antologijama „Od zlata jabuka“, „Urnebesnik“ i „Ponoćno sunce“.

Preminuo je 1991. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Zahvalnost i počast znamenitim ljudima

Odlukom Skupštine grada, u Beogradu će biti podignuti spomenici Jerneju Kopitaru i Vasku Popi, kao i spomen-obeležje Milanu Mladenoviću.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović ocenila je da se na ovaj način odaju počast i zahvalnost ljudima koji su pomogli da Beograd danas bude metropola kakva jeste.

Ona je precizirala da će se spomenik Jerneju Kopitaru nalaziti na ulgu ulica Palmotićeve i Džordža Vašingtona, a da se podiže na osnovu međunarodnog reciprociteta budući da je u Ljubljani postavljen spomenik Vuku Karadžiću. Ovaj spomenik je poklon grada Ljubljane.

Naš veliki pesnik Vasko Popa dobiće spomenik u Tašmajdanskom parku, koji se podiže sredstvima Udruženja književnika Srbije, a na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Ona je podsetila da je Vasko Popa bio jedan od najistaknutijih pesnika na srpskom jeziku, akademik i jedan od sto najznamenitijih Srba.

Rok muzičar Milan Mladenović ubuduće će imati spomen-obeležje na istoimenom platou isped Doma omladine Beograda, čime će se kompletirati čitav ovaj rekonstruisani prostor. Andrea Radulović je ocenila da je Mladenović nesumnjivo jedan od najznačajnijih autora i izvođača naše rok scene svih vremena.

Na današnjoj sednici doneta su i rešenja o obrazovanju odbora za podizanje ovih spomenika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/12/vasko-popa-dobija-spomenik-na-tasmajdanu/

Uspon
Back to top button