Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

VEČERAS JE PREMIJERA FILMA “ TEŽINA LANACA 3” U CENTRU ZA KULTURU OD 20 ČASOVA

„Težina lanaca 3“, trećeg dela dokumentarne trilogije koji objašnjava kako vojno-industrijski kompleks, moćne korporacije i političke interesne grupacije ugrožavaju naše zdravlje i goli opstanak, fokusirajući se na primer Srbije i drugih država širom sveta poput Kube, Čilea, Italije i Bolivije. Kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom, genetički modifikovane hrane i zagađenja naše životne sredine, film razotkriva sistem u kojem živimo i predstavlja inspirativne priče sa ciljem da se pokrenemo i preduzmemo nešto. Intervjuisani su: Noam Čomski, Nele Karajlić, Jovan Memedović, Nebojša Katić, Danica Grujičić i mnogi drugi.

Posle NATO bombardovanja kod nas od kancera oboleva 335 dece na 1 milion stanovnika, a u evropskim zemljama 165. Da je ovde reč o direktnim posledicama bombardovanja govori podatak da je 1999. godine, pre agresije, u Srbiji na milion stanovnika od kancera obolevalo 160 mališana, dakle, manje od evropskog proseka.  Prema prof. Danici Grujičić,  procena je da u Srbiji pored galopirajućeg kancera, postoji  problem  i  sa sterilitetom oko 400.000 ljudi, dok je 250.000 zvanično u evidenciji. Muški sterilitet od 1999. do danas porastao je  sa 20 na 40 odsto, dakle čak sto procenata u ukupnom zbiru! Samo osiromašenog uranijuma bačeno je 10 do 15 tona, a svi ti otrovi su otišli u vodu, vazduh, zemlju i to u proleće i leto, u vreme setve. Dakle, ti toksini su preko hrane ušli u naš organizam. Povećan broj steriliteta, spontanih pobačaja i malformacija priznaju i sami pripadnici NATO trupa koje su bombardovale Srbiju i Crnu Goru, međutim  pored steriliteta, posle bombardovanja česti su  i deformiteti kod tek rođene dece. Radi se ne samo o ekološkoj katastrofi, već je namera NATO bila genocidna, namerno su gađali područja na mapi hazarda, što samo pokazuje da su radili istraživanja in vivo.  Međutim,  udruženje OPEN MINDED će i ovaj put pokazati svoju društvenu odgovornost,  pa ćemo  u saradnji sa Centrom za vantelesnu oplodnju, od svake svoje prodate karte 50 dinara donirati Centru koji već osam godina pomaže da se podigne natalitet u Srbiji.  Naravno, posle projekcije biće kutija u sali Centra za kulturu pa ako neko bude želeo  u skladu sa svojim mogućnostima da više donira za  našu akciju pomaganja Centra za vantelesnu oplodnju,  to će moći i da uradi.

Film je predstavljen publici u Las Vegasu, Majamiju, Vašingtonu, Njujorku, Torontu, Vindzoru, Kičeneru, Hamiltonu, Londonu, Bostonu, Otavi, Beču, Minhenu, Nirnbergu, Frankfurtu, Luksemburgu, Lozani, Lionu, Cirihu, Štutgartu, Lauterahu, Inzbruku, Salcburgu, Lincu, Gracu i Ljubljani, a 2. februara je bila srpska premijera u Kombank dvorani u Beogradu (dve pune sale Doma sindikata). Nakon Srbije. projekcije su još  dogovorene širom Bosne  i Hercegovine  i Crne Gore.   Beogradski dnevni list „Politika“ je 2010. godine Borisa Malagurskog nazvao „srpskim Majklom Murom“. Ovaj „nadimak“ kasnije su preuzeli mnogi mediji u Srbiji i inostranstvu.

Jedna od tema kojom se Malagurski bavi u filmu su mini hidroelektrane. Procene su da ne postoji mini-hidrocentrala koja ne narušava životnu sredinu i da nisu najbolje rešenje za energetski sistem Srbije, kada je u jeku četvrta industrijska revolucija i kada se pronalaze obnovljivi izvori energije. Iz tih razloga sve je više građana Srbije protiv njihove izgradnje. Film objašnjava kako je naš prostor postao eksperimentalna laboratorija velikih sila i korporacija! Investitori, međutim, često rade mimo procedura i zakona i u tome ih nadležne institucije ne sprečavaju.

Malagurski se u svom dosadašnjem radu bavio raznim temama, političkim, ekonomskim, društvenim, preko kojih je stvorio mehanizam otkrivanja namera kontrole populacije, nudeći konkretna rešenja i načine na koji se ljudi mogu pobuniti za zdravije i pravednije društvo.  Kao manifestacija naše nebrige prema prirodi, klima se menja, ali se menja i naša životna sredina jer velike korporacije uništavaju naše zdravlje, kroz zagađivanje životne sredine. U saradnji sa „MALAGURSKI CINEMA“, udruženje OPEN MINDED, Vas  poziva premijerno u Centar za kulturu Valjevo na film „Težina lanaca 3“ 24. februara u 20 časova. Karte se mogu kupiti još u ponedeljak na dan premijere od 09.00 do 11.00  i od 17.00 do 20.00 h   na blagajni Centra za kulturu. Obezbedite svoju ulaznicu na vreme!

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!