Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

VELIKI JUBILEJ OSNOVNE ŠKOLE “STEPA STEPANOVIĆ“ U GORNJOJ GOREVNICI

STO GENERACIJA ĐAKA – „ČETIRI SELA, ŠKOLA CELA“

Vek ceo je prošao od kako su prvi đaci seli u skamije u Gornjoj Gorevnici. Iz škole, koja je za sto godina samo povremeno menjala lokaciju, izašlo je baš toliko generacija, jer ova obrazovna ustanova nikada nije prekidala svoj rad. Od 1960. nosi ime velikog vojvode Stepe Stepanovića i danas, na njegov rođendan 11. mart, proslavila je Dan škole. Za veliki jubilej dočekali su Gorevničani brojne goste, ne samo iz Čačka, jer su na svečanost došli i oni koji su bili u prvoj generaciji učenika, kao i gosti iz Lipolista kod Šapca, bratske škole (po imenu vojskovođe Stepanovića), ali i mnogi koji su svoja prva znanja stekli u školi u svom rodnom selu, a danas su priznati i poznati u svojim profesijama.


Lela Đačić, direktorka škole, u kojoj je danas u 12 odeljenja 189 učenika i 38 zaposlenih, podsetila je da u OŠ „Stepa Stepanović“ u poslednjih nekoliko godina mnogo toga unapređeno, zahvaljujući pre svega velikoj donaciji Ambasade Japana i Grada Čačka.

– Škola je kompletno renovirana i uslove rada smo doveli na zavidan nivo… Naravno, imamo mnogo planova – zamena stolarije u izdvojenim odeljenjima u Vranićima, Miokovcima i Milićevcima i rekonstrukcija fiskulturne sale u matičnoj školi – rekla je direktorka Đačić i dodala da se tokom cele godine organizuju brojne aktivnosti i manifestacije posvećene stogodišnjici rada – književne večeri, koncerti, izložbe…

Škola u Gornjoj Gorevnici je, povodom jubileja, dobila himnu, koju je napisao i komponovao nastavnik u penziji Miloš Jovanović, a promovisana je i velika monografija, čiji je autor prof. dr Svetislav LJ. Marković. O ovom velikom poduhvatu govorio je dr Ivan Glišić, recenzent i predsednik Organizacionog odbora proslave, koji je završio osnovnu školu „Stepa Stepanović“, a i danas živi u svom rodnom selu.

– Monografija obuhvata ceo vek rada ove ustanove. Pored toga, u njoj su i demografski i istorijski podaci o selima, o razvoju školstva u Gornjoj Gorevnici, popis svih učenika, koji su završili ovu školu, ali i onih koji su njen ponos – najbolji đaci, brojnih nastavnika… Ova monografija trebala bi da bude uzor i novim generacijama, jedan putokaz za budućnost, ne samo škole, već i cele zajednice – rekao je dr Glišić, danas profesor na Agronomskom fakultetu, čija su sećanja na školske dane zabeležena u monografiji, kao i uspomene mnogih drugih đaka i nastavnika.

– Završio sam ovu školu 1989. i za mene je ovo dodatni jubilej. Prošlo je 30 godina, rado se setim tih dana i veoma mi je drago što ova škola i uslovi za učenje izgledaju mnogo bolje, nego u vreme kada sam ja bio učenik. Svi zaposleni, meštani, rukovodstvo mesne zajednice dali su veliki doprinos da sve bude bolje i savremenije – naglasio je dr Glišić.

Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici rukovodstva Grada. U ime Čačka prisutnima se obratio gradonačelnik Milun Todorović:

– Dobro došli na tek prvi vek ove škole! – rekao je on i podsetio na prvog učitelja, sveštenika Aleksu Popovića i početke školstva u ovom kraju. Todorović je rekao da je fiskulturna sala u školi napravljena je 1982. godine, zahvaljujući Živadinu Žiku Krdžiću i to je najstarija sala u Šumadiji.

– Prošle godine Ambasada Japana i Grad Čačak su izdvojili značajna sredstva da se rekonstruište i potpuno renovira centralna zgrada. Škola je iznedrila sto generacija, mnogi su postali velika imena – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji vodi poreko iz Gornje Goravnice, zbog čega je istakao i osećaj velikog ponosa, jer je njegov deda Božidar bio u prvoj generaciji škole, koju su kasnije pohađali i Todorovićevi roditelji.

Učenici škole sa svojim nastavnicima povodom jubileja pripremili su bogat muzički i scenski program.

V. T.

izvor: cacanski glas

https://infosvetionik.rs/2019/03/11/veliki-jubilej-osnovne-skole-stepa-stepanovic-u-gornjoj-gorevnici/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!