Култура

VELIKI NOVOGODIŠNJI KONCERT MUZIČKE ŠKOLE

Nakon punih sedam dana u kojima je MŠ „Živorad Grbić“ realizovala ukupno devet novogodišnjih koncerata odseka škole i izdvojenih odeljenja u Lajkovcu, Mionici i Osečini, u četvrtak, 29. decembra s početkom u 19 časova, ova institucija zaokružila je ciklus prazničnih koncerata velikim Novogodišnjim koncertom škole.
Tradicionalni novogodišnji koncert škole okupio je na koncertnom podijumu škole preko 150 učesnika grupisanih u velike ansamble škole, horić pripremnog razreda, hor osnovne škole, devojački hor srednje škole, etno muzikološku sekciju škole, kamerne ansamble flauta, gitare, klavira i harmonika, gudački orkestar osnovne škole, kamerni gudački orkestar „Feniks“ kao i najbolje soliste srednje škole.
Valjevska publika je navikla da Novogodišnji koncert uvek nosi i određenu tematiku, a ove godine učenici i kolektiv MŠ „Živorad Grbić“, opredelili su se da koncertnim repertoarom Valjevcima prirede jedno svetsko putovanje te iz tog razloga ovogodišnji koncert je nosio naziv „U saonicama“.
„ Novogodišnji koncert je za sve nas u valjevskoj muzičkoj školi jedan od najlepših i svakako najzahtevnijih programa u paleti naših brojnih aktivnosti u toku školske godine“ tvrdi direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić „Ovim koncertom se uvek potrudimo da na sceni predstavimo što veći broj naših talentovanih učenika i njihovih nastavnika kao i kreativno raspoloženje tipično upravo za godinu od koje se opraštamo, ali pre svega, ideja nam je da novogodišnjom muzikom pošaljemo našoj publici poruku koja će ih voditi vedrije i snažnije kroz Novu godinu, što za sve nas koji se bavimo muzikom i jeste glavna svrha naše umetnosti.
Ove godine smo izabrali putovanje kao lajt motiv koncerta, sa željom da ljude podsetimo da je kretanje, istraživanje, susret sa nepoznatim uvek način da proširimo i svoju ličnu misao i doživljaj sveta u nama i oko nas. Izborom tačaka, konferansom i novogodišnjom scenografijom potrudili smo se da taj lajt motiv i utiče na našu publiku u 2023. a na nas u školi svakako jeste, jer upravo Novogodišnjim koncertom mi smo najavili jednu lepu kreativnu akciju koju ćemo sprovoditi do kraja ovogodišnje koncertne sezone, odnosno do juna 2023. Mi smo institucija koja svojim programima privuče u toku godine vrlo značajan broj poklonika muzičke umetnosti.
Ipak, i ako vrlo otvoreni i dokazani kao domaćini i kreatori koncertnog života u našem gradu, još uvek nismo pristupačni za sve naše građane. Namera nam je da to u 2023. godini promenimo i da konačno MŠ „Živorad Grbić“ napravi i rampu za invalide i obezbedi pristup i ovoj populaciji naših građana. Verujemo da je umetnost ta koja uvek u stvarnosti gradi, stvara i donosi ono najlepše i iz tog razloga želimo da se potrudimo da sredstva za izgradnju rampe obezbedimo sami i to upravo našom muzikom.
Zato će upravo od našeg Novogodišnjeg koncerta, pa do kraja sezone, svi koncerti u organizaciji škole imati humanitarni karakter, odnosno biti povod za prikupljanje sredstava za izgradnju rampe. Pozivamo Valjevce da nam se pridruže u ovoj ideji, podrže našu novogodišnju želju, daruju našu muziku, naravno uživaju i zajedno sa nama dokažu da umetnost ima snagu da ostvari svaki san“ izjavljuje direktorka MŠ „Živorad Grbić“,
mr Suzana Radovanović Perić.
foto: Mutap Damir
Uspon
Back to top button