Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Veliko interesovanje škola i kompanija za dualno obrazovanje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas, na otvaranju 12. međunarodnog sajma obrazovanja ”Putokazi” u Novom Sadu, da je dualno obrazovanje od izuzetne važnosti za državu, razvoj ekonomije i budućnost mladih ljudi.

Šarčević je ukazao na to da je resorno ministarstvo poslednjih meseci intenzivno radilo na uspostavljanju saradnje škola i kompanija, dok su mnogi poslodavci animirani da se uključe u dualno obrazovanje.

On je ponovio da se prvi put planu upisa u srednje škole pristupa na odgovoran način, koji će mladima obezbediti izvesnije radno mesto i sigurniju budućnost.

Osnovni ciljevi sajma su promocija obrazovanja za sve i afirmacija doživotnog obrazovanja. Ove godine je težište na dualnom obrazovanju i mogućnostima unapređenja saradnje škola i fakulteta na jednoj, i privrede na drugoj strani.

Svečanom otvaranju sajamske manifestacije prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor i pokrajinski sekretari za obrazovanje i nauku.

Resorno ministarstvo, kroz učešće na 12. međunarodnom sajmu obrazovanja, predstaviće primenu modela dualnog obrazovanja zastupljenu u školama i na fakultetima širom Srbije.

Na neposredan način, kroz konkretne primere, biće prikazani različiti modeli dualnog obrazovanja, preduzetništvo u školama i učeničke kompanije.

Posetiocima sajma škole će predočiti proverene modele razvoja učenika, koji će po završetku svog srednjoškolskog obrazovanja, gimnazijskog ili stručnog, biti spremni da znanja stečena u školi koriste u složenim uslovima života i rada.

Sa svojim modelima razvoja kompetentnih učenika, stručnjaka i preduzetnika prisutne će informisati gimnazije, srednje stručne škole iz oblasti trgovine, tehničkih i mašinskih nauka, medicine, ugostiteljstva i turizma.

Da se priča o dualnom obrazovanju ne završava na srednjoškolskom nivou obrazovanja, svojom promocijom na štandu Ministarstva prikazaće fakulteti iz Beograda, Niša i Zrenjanina.

Poslednjeg dana ove manifestacije, primenu modela dualnog obrazovanja u oblasti poljoprivrede prikazaće srednje škole iz Šapca, Valjeva, Svilajnca i Požarevca.

Takođe, posetiocima su uspešnu saradnju u oblasti obrazovanja predstavili Trgovačka škola Beograd i Tehnička škola Užice i njihovi partneri – kompanije VIP, Univereksport, Deleze grupa, Atlas i Matis.

Još jednu potvrdu da dualno obrazovanje nije rezervisano isključivo za srednju školu dali su profesori i studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Elektronskog fakulteta iz Niša, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!