ВестиПолитика

Vesić: Normalno je da Vlada Srbije pomaže Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je normalno da Vlada Srbije finansijski pomaže glavnom gradu, jer je Beograd 40 odsto ukupnog BDP-a zemlje, a određeni projekti nisu samo gradski, već nacionalni.

Vesić je istakao da gradske finansije nikada nisu bile stabilnije, te da je sadašnje gradsko rukovodstvo pre pet godina zateklo dug od milijardu i 20 miliona evra koji je ostavio Dragan Ðilas.

Prema rečima zamenika gradonačelnika, Grad je za poslednjih pet godina uspeo da vrati skoro 600.000 miliona evra, što znači da je taj dug maltene prepolovljen. „Istovremeno, rebalans našeg budžeta ima veće prihode, a normalno je da Vlada Srbije pomaže Beogradu. Skandalozno je što oni koji postavljaju pitanje državne pomoći Beogradu u stvari ne žele da Vlada Srbije pomaže Beograđanima“, kazao je Vesić za TV Pink.

Upitan za državnu pomoć Gradu od 150.000 evra u maju, Vesić je kazao da portal Insajder pokušava da na ružan način zameni teze, te da je taj novac bio potreban da se isplate dugovi koje Grad ima prema roditeljima beba, koji su u vreme Dragana Ðilasa duplo skuplje plaćali vrtiće.

Kako je naveo, Ðilas je u vreme kada je vladao Beogradom roditeljima naplaćivao duplo skuplje vrtiće nego što je imao pravo.

Takođe, Vesić je naveo i da danas vrtići kostaju oko 5.600 dinara, a da su u Ðilasovo vreme koštali i 9.500 dinara, dok danas ide preko 70.000 dece u vrtiće, a tada je išlo oko 47.000 dece.

„S obzirom da je naplaćivao duplo skuplje vrtiće, roditelji su tužili grad i mi imamo tri milijarde potencijalnog iznosa koji ćemo morati da isplatimo roditeljima, jer je on naplaćivao duplo skuplje vrtiće“, kaže Vesić.

Istakao je da za tri milijarde može da se izgradi 15 vrtića i dodao da je za toliko Ðilas oteo roditeljima dece.

„Pošto su roditelji tužili Grad, Grad svakog meseca isplaćuje 100 ili 120 miliona sa računa roditeljima zbog njegove bahatosti“, ističe Vesić.

Kako je naveo, svi oni koji su protiv toga da Vlada Srbije pomaže Beogradu očigledno misle da Grad ne treba da dobija novac ni od vlade, ni od javnih institucija, te da u opoziciji i jednom delu medija je mišljenje takvo da što je gore to je bolje.

„To su ljudi koji misle da što je gore državi i narodu da je njima bolje. Ja mislim da je potrebno da svima bude bolje, da se grad razvija. Oni nemaju nijedan projekat, oni samo kažu da su protiv da se bilo šta razvije u Beogradu, jer veruju da će na taj način srušiti Aleksandra Vučića“, kaže Vesić i dodaje da to više nema veze sa politikom, već je postala opsesija i mržnja.

Kaže i da će Vlada Srbije još više pomagati Beograd, jer veliki infrastrukturni projekti moraće da se rade uz pomoć vlade.

„Kada gradimo metro, ne možemo da gradimo sami, jer je to projekat čija će vrednost biti oko 3,5 milijarde evra i iza kojeg treba da stane cela država, kao što je i Beograd na vodi ne samo gradski, već nacionalni projekat, kao i obilaznica oko Beograda“, kaže zamenik gradonačelnika.

Dodao je da je sledeća godina veoma važna kada je u pitanju razvoj prestonice Srbije i najavio projekte kao sto je rekonstrukcija ulice Kneza Miloša sa podzemnom garažom, rekonstrukcija Savske ulice, zavrsen Savski trg na koji će biti postavljen monumentalni spomenik Stefanu Nemani, rekonstrukcija četiri ulice – 27. marta, Kraljice Marije, Džordza Vasingtona i Cara Dušana.

Naveo je i da će biti raspisan tender za izgradnju novog savskog mosta umesto starog Železničkog mosta i izmestanje starog na Novi Beograd, kao i da će sledeće godine biti završena rekonstrukcija Knez Mihailove ulice i krenuti u rekonstruciju Vasine ulice, rekonstrukciju Studentskog trga…

Za sledeću godinu, Vesić je najavio i rekonstrukciju Krađorđeve ulice zajedno sa kejom, 70 novih fasada u Zemunu, dva nova tunela, rekonstrukciju Muzeja Grada Beograda i još mnogo projekata.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/06/vesic-normalno-je-da-vlada-srbije-pomaze-beograd/

Uspon
Back to top button