Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Visok nivo saglasnosti sa SPC oko ključnih pitanja

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom, sa kojim je postigao visok nivo saglasnosti oko ključnih pitanja važnih za državu i narod.

Vučić je u obraćanju novinarima nakon sastanka u Patrijaršiji podvukao da je Srbija sekularna država, ali da je dobro da postoji međusobno razumevanje jer na taj način puno toga može da se postigne – crkva u svom duhovnom smislu, a Vlada u državnim pitanjima.

On je ukazao na ulogu SPC u očuvanju našeg kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta i u zemljama bivše SFRJ i u svetu, istakavši da se patrijarh interesovao za ekonomiju zemlje, reforme i obnovu.

Na sastanku je, kako je preneo, bilo reči i o Kosovu i Metohiji, opstanku naših kulturnih i verskih objekata u južnoj srpskoj pokrajini i o tome šta država može dodatno da učini i pomogne.

Premijer je najavio da će do kraja njegovog predsedničkog mandata biti završen Hram svetog Save, i dodao da će u narednih mesec dana biti uplaćena polovina neophodnih sredstva za to.

Prema njegovim rečima, patrijarhu je o tome dao nedvosmisleno obećanje.

Već smo prikupili značajan novac, polovinu koliko je neophodan za završetak radova i spremni smo da ih isplatimo u narednih mesec dana, objasnio je Vučić.

Završetak Hrama je veoma važan, ne samo u religioznom smislu, već i u privrednom, odnosno turističkom, naveo je on i najavio da će država pomoći i oko manastira Hilandar, koji smatra srpskom svetinjom najpoznatijom u svetu.

[hr style=”double”]srbija.gov.rs foto:tanjug i novosti[hr style=”double”]

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!