Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Vlada Srbije predstavljena u Dubaiju kao jedna od najinovativnijih vlada

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je srpska vlada na Svetskom samitu vlada 2023. predstavljena kao jedna od najinovativnijih, a Srbija jedna od devet vodećih zemalja na polju primene veštačke inteligencije.

Brnabić je u obraćanju novinarima u Dubaiju saopštila da je Vlada Srbije na ovom, najvećem takvom događaju na svetu, prikazana kao jedna od najinovativnijih vlada sa našim rešenjem za superkompjuter, odnosno sa njegovom primenom u veštačkoj inteligenciji.

Prema njenim rečima, bile su ukupno 1.084 prijave za nagrade, a mi smo izabrani kao jedno od devet najinovativnijih rešenja od svih prijavljenih.

Vlada Srbije je, kako je ukazala, jedna od retkih vlada na svetu koja je superkompjuter dala besplatno na korišćenje naučno-tehnološkim parkovima, fakultetima i naučnim institutima.

Ponosna sam na ono što smo kao država uradili u poslednjih nekoliko godina i na ono što smo mi danas prikazali ovde. Mislim da je to razlog zašto smo pozvani da učestvujemo na panelu na temu toga kako će izgledati budućnost, kako je možemo definisati i kako to u stvari izgleda u okviru ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine, objasnila je premijerka.

Ona je prenela da je jedna od ključnih stvari koja je mogla da se čuje na Svetskom samitu to da tehnologija determiniše uspešnost jedne zemlje, ističući da smo mi to prepoznali i da smo rame uz rame sa najnaprednijim zemljama sveta.

Istovremeno, Brnabić je izrazila očekivanje da će tokom ove godine biti završeni pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što bi za nas bilo veoma značajno.

Ona je navela da je za nju velika čast to što se sastala sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, sa kojim je razgovarala o produbljivanju bilateralne saradnje.

Premijerka je prenela da je Al Nahjan podelio sa njom informaciju o tome da je svaka zemlja sa kojom su UAE potpisali sporazum o slobodnoj trgovini utrostručila ili učetvorostručila obim saradnje već u prvoj godini nakon potpisivanja tog dokumenta.

Prema njenim rečima, na sastanku je bilo reči i o globalnim izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje sveta, pa i naša, ali i o tome koliko može dodatno da se produbi saradnja u oblasti IT, veštačke inteligencije, biotehnologije, istraživanja i razvoja nauke.

To smo već definisali sporazumima o saradnji vlada dveju zemalja u maju prošle godine. Naša želja je da ta saradnja ide još brže, poručila je predsednica Vlade.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara o nastavku dijaloga sa Prištinom, naglasila da je Srbija uvek spremna za razgovore i dijalog, ali da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana i da je to ovoga puta zajednički stav Srbije i zapadnih partnera, pre svega i EU i SAD.

Predsednica Vlade je naglasila da je naša zemlja pokazala u kojoj meri je spremna za dijalog i koliko je tolerantna i fleksibilna kako bi održala stabilnost, naglasivši da je krajnje vreme za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO.

Ovaj put želim da zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji je to potpisano 2013. i 2015. godine i onako kako smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu, rekla je ona, dodavši da se zna šta je potpisano i šta mora biti implementirano, bez obzira na to šta kaže Aljbin Kurti.

Premijerka je, takođe, istakla da je Srbija potpisala stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), čija je vrednost 2,4 milijarde evra, a koji će jednim delom biti iskorišten za energetiku, a delom za održanje stabilnosti.

Ona je ukazala na to da se saradnja sa MMF-om nastavlja i po pitanju reformi javnih preduzeća i javnog sektora, što će, kako je istakla, biti deo rasta Srbije.

Brnabić je naglasila da je ovaj aranžman važan za našu zemlju, dodavši da je direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva najavila da će ova godina biti teža od 2022, ali i da je ocenila da je Srbija tokom pandemije pokazala otpornost i uspela da zadrži stabilnost.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!