Вести

Влада Србије представљена у Дубаију као једна од најиновативнијих влада

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је српска влада на Светском самиту влада 2023. представљена као једна од најиновативнијих, а Србија једна од девет водећих земаља на пољу примене вештачке интелигенције.

Брнабић је у обраћању новинарима у Дубаију саопштила да је Влада Србије на овом, највећем таквом догађају на свету, приказана као једна од најиновативнијих влада са нашим решењем за суперкомпјутер, односно са његовом применом у вештачкој интелигенцији.

Према њеним речима, биле су укупно 1.084 пријаве за награде, а ми смо изабрани као једно од девет најиновативнијих решења од свих пријављених.

Влада Србије је, како је указала, једна од ретких влада на свету која је суперкомпјутер дала бесплатно на коришћење научно-технолошким парковима, факултетима и научним институтима.

Поносна сам на оно што смо као држава урадили у последњих неколико година и на оно што смо ми данас приказали овде. Мислим да је то разлог зашто смо позвани да учествујемо на панелу на тему тога како ће изгледати будућност, како је можемо дефинисати и како то у ствари изгледа у оквиру циљева одрживог развоја УН до 2030. године, објаснила је премијерка.

Она је пренела да је једна од кључних ствари која је могла да се чује на Светском самиту то да технологија детерминише успешност једне земље, истичући да смо ми то препознали и да смо раме уз раме са најнапреднијим земљама света.

Истовремено, Брнабић је изразила очекивање да ће током ове године бити завршени преговори о споразуму о слободној трговини са Уједињеним Арапским Емиратима, што би за нас било веома значајно.

Она је навела да је за њу велика част то што се састала са председником УАЕ шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, са којим јe разговаралa o продубљивању билатералне сарадње.

Премијерка је пренела да је Ал Нахјан поделио са њом информацију о томе да је свака земља са којом су УАЕ потписали споразум о слободној трговини утростручила или учетворостручила обим сарадње већ у првој години након потписивања тог документа.

Према њеним речима, на састанку је било речи и о глобалним изазовима са којима се суочавају све земље света, па и наша, али и о томе колико може додатно да се продуби сарадња у области ИТ, вештачке интелигенције, биотехнологије, истраживања и развоја науке.

То смо већ дефинисали споразумима о сарадњи влада двеју земаља у мају прошле године. Наша жеља је да та сарадња иде још брже, поручила је председница Владе.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара о наставку дијалога са Приштином, нагласила да је Србија увек спремна за разговоре и дијалог, али да Заједница српских општина (ЗСО) мора бити формирана и да је то овога пута заједнички став Србије и западних партнера, пре свега и ЕУ и САД.

Председница Владе је нагласила да је наша земља показала у којој мери је спремна за дијалог и колико је толерантна и флексибилна како би одржала стабилност, нагласивши да је крајње време за имплементацију Бриселског споразума и оснивање ЗСО.

Овај пут желим да захвалим нашим партнерима на Западу зато што инсистирају на оснивању ЗСО на начин на који је то потписано 2013. и 2015. године и онако како смо разговарали крајем 2022. године. Чини се да смо овог пута на истом становишту, рекла је она, додавши да се зна шта је потписано и шта мора бити имплементирано, без обзира на то шта каже Аљбин Курти.

Премијерка је, такође, истакла да је Србија потписала стендбај аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ), чија је вредност 2,4 милијарде евра, а који ће једним делом бити искориштен за енергетику, а делом за одржање стабилности.

Она је указала на то да се сарадња са ММФ-ом наставља и по питању реформи јавних предузећа и јавног сектора, што ће, како је истакла, бити део раста Србије.

Брнабић је нагласила да је овај аранжман важан за нашу земљу, додавши да је директорка ММФ-а Кристалина Георгијева најавила да ће ова година бити тежа од 2022, али и да је оценила да је Србија током пандемије показала отпорност и успела да задржи стабилност.

Uspon
Back to top button