Вести

Vlada Srbije prelomila – cena rada 155 dinara po satu

Vlada Srbije prelomila je i ipak donela odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara.

Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno, povećanje od 8,6 odsto dok su sindikati tražili 10 odsto povećanja cene rada.

Predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 odsto jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 odsto pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cenu.

Kako je rekao ministar za rad Zoran Ðorđević, vlada je donela odluku da minimalna cena rada bude za 8,6 odsto veća, odnosno 155 dinara, jer je zakonska obaveza da se do 15. septembra donese odluka o iznosu minimalca.

„Nećemo donositi ništa nerealno, neka vremena iza nas, kada su odluke donošene da bi se dodvoravali građanima su stvar prošlosti. Realno izlazimo sa onim što možemo, u ovom trenutku ovo je ono što država može da učini”, rekao je Ðorđević.

On je naveo da će se sa socijalnim partnerima razgovarati o “paketu mera” do kraja godine – o povećanju plata, penzija, ukidanju pojedinih naknada…

Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je 24.882 dinara neto mesečno.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, minimalna zarada biće sledeće godine 27.022 dinara.

“Mislim da je to izuzetan rezultat pregovora sindinakata i poslodavaca. Njihove polazne tačke bile su mnogo dalje od toga, poslodavci su tražili 5 odsto, sindikati 15, pa 10 odsto, ali ovo je, sa stanovišta vlade, realno povećanje”, rekao je Mali.

Novu minimalnu cenu rada pokušali su da dogovore članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u kojem sede predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca.

Poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, ministar finansija Siniša Mali, Miloš Nenezić, predsedavajući SES-a, Ljubisav Orbović, predsednika SSSS Srbije i Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/11/vlada-srbije-prelomila-cena-rada-155-dinara-po-satu/

Uspon
Back to top button