Вести

Vučić: SAD hoće da čuje i stav Beograda

Vučić posle sastanka sa američkim senatorom Ronom Džonsonom veruje da će Srbija uspeti da izgradi bolje odnose sa SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda. Džonson je istakao da će američka administracija podržati i dati prostor predsedniku Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje.

„Ako bi bio održiv mir u regionu, ne bi bilo nikakvih problema za ekonomiju u budućnosti“, rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči o daljem unapređenju odnosa SAD i Srbije. „U svim društvenim oblastima ima mnogo prostora za unapređenje“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda.

„Mi nemamo uvek u svemu i po svim pitanjima iste stavove, ista mišljenja, naprotiv, ali danas o svemu tome razgovaramo i trudimo se da pronađemo zajednike imenitelje u svim važnim pitanjima, da prevaziđemo teškoće koje su postavljale barijere u prošlosti između nas, da ih prevazilazimo i da napravimo najbolje odnose između Srbije i SAD“, istakao je Vučić.

Istakao je da je upoznao senatora Džonsona i o poseti KiM.

„Vidim da i ambasada SAD, pa čak i gospodin Džonson, su bolje upoznati sa sadržajem mog govora nego oni koji bi trebalo, oni koji su morali da slušaju ili bar pročitaju to što sam govorio“, rekao je Vučić.

Ukazao je da bi bilo važno kada bismo imali više pomoći i podrške i iz regiona i iz Evrope i iz sveta.

„Ljude koji bi zaista hteli da čuju šta neko stvarno govori, a ne da izvlače iz konteksta ono što im odgovara, zarad svojih politika koje i nisu baš pokazale naročiti uspeh“, dodao je Vučić.

Obraćanje Vučića na konferenciji za novinare
Rekao je da veruje da će iz godine u godinu Srbija uspeti da gradi sve bolje odnose sa SAD i da Džonsonu za to pripadaju velike zasluge.

Vučić kaže da Srbija poštuje Džonsona i da njegove reči sa poštovanjem slušaju u našoj zemlji.

Rekao je, takođe, da je to treća poseta Džonsona Srbije i da pokazuje čvrsto opredljenje i želju da se ubrzano razvijaju odnosi dve zemlje.

„Najpre sam mu zahvalan što je od našeg prvog susreta bio neko ko je hteo da sasluša srpsku stranu i šta Srbi imaju da kažu. To nije slučaj u mnogim delovima sveta. Džonson se uvek zalagao za mir i stabilnost na Balkanu, što je i politika koju Srbija vodi“, rekao je Vučić.

Naveo je da se Džonson koliko je to moguće zalagao svojim znanjem, autoritetom da pomogne stvaranje okruženja koje bi nas dovelo do kompromisnog rešavanja problema Beograda i Prištine.

Ukazao je da je sa Džonsonom uvek najbolje razgovarati o ekonomskim pitanjima pošto je zaista ekspert u toj oblasti.

Vučić je zahvalio Džonsonu na poseti i na tome što je uvek bio spreman da sasluša šta imaju da kažu i Srbi i Srbija.

Dodao je i da će imati radnu večeru, kao i da ih očekuju i drugi sastanci.

Džonson: Nećemo nametnuti rešenje, daćemo prostor Vučiću

Američki senator Ron Džonson istakao je da će američka administracija pod predsednikom Donaldom Trampom podržati i dati prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje

„Mi znamo koju odgovornost imamo i da imamo šta da ponudimo. Nećemo nametnuti nikakvo rešenje. Podržaćemo predsednika Vučića i dati mu prostora da pronađe flesibilno rešenje“, rekao je Džonson.

„Imate hrabrog lidera. On želi najbolje srpskom narodu“, dodao je Džonson.

Izrazio je uverenje da će Vučić biti hrabar da reši ovaj problem, za šta može da računa, kaže, na svu njegovu podršku.

„Daću sve od sebe da vam dam podršku, kao i ljudima koji žele da se bave ovim pitanjem, ljudima na Kosovu i u Srbiji, koji se bore za mir i stabilnost“, poručio je američki senator.

Džonson je istakao da američki narod želi da vidi Srbiju uspešnu.

„Svi smo ljudska bića i želimo iste stvari – mir, bezbednost, stabilnu situaciju, gde možemo da dižemo porodice, da imamo posao, prosperitet, perspektivu. Američki narod želi to sve za sve na svetu. A kada mi obratimo pažnju na jedan deo sveta, kao što su Srbija ili Balkan, razumite da je to nešto što želimo za vas“, podvukao je Džonson.

Džonson je čestitao Vučiću na ekonomskom napretku Srbije, rekavši da SAD vole da vide to.

Podsetio je da je američka administracija nedavno ugostila srpsku premijerku Anu Brnabić i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića povodom stote godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući.

„Lepa je slučajnost što se to dešava u trenutku kada postoji mogućnost napretka Srbije i može dati rešenje za dugotrajni problem, da se pomogne da se stabiliše ne samo Srbija, već ceo Balkan“, objasnio je Džonson.

Ukazao je da je SAD jasno koliko je Srbija bitna za uspeh balkanskog regiona u celini, kao i važnosti da se kosovski problem reši.

Brnabić i Džonson: Kompromis naći zbog budućih generacija

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je, sa američkim senatorom i predsedavajučim senatskog Odbora za nacionalnu bezbednost, Ronom Džonsonom, razgovarala o evropskoj budućnosti Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i regionalnoj stabilnosti.

Premijerka je zahvalila senatoru Džonsonu na konstruktivnom pristupu SAD u pronalaženju trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, kroz dijalog Beograda i Prištine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

„Zamrznuti konflikt nije dobro rešenje“, istakla je predsednica Vlade i naglasila da bi to bilo loše okruženje za razvoj biznisa i opstanak našeg naroda na teritoriji Kosova i Metohije.

Američki senator Ron Džonson, rekao je da se mora gledati u budućnost, i da u okviru svoje posete regionu to ističe kao osnovni princip.

Pohvalio je reforme koje sprovodi Srbija na svom evropskom putu i naglasio značaj stabilnosti i prosperiteta celog Zapadnog Balkana.

Zbog budućih generacija mora se pronaći kompromisno rešenje, zajednička je ocena premijerke i američkog senatora, ističe se u saopštenju.

Jučerašnja poruka koju je uputio predsednik Aleksandar Vučić bila je jasna: naši ciljevi su mir, stabilnost i saradnja, kao preduslov za ekonomski boljitak Srbije i celog regiona“, naglasila je premijerka Brnabić.

Dačić sa Džonsonom o podršci SAD i regionu

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa senatorom Ronom Džonsonom, koji boravi u poseti Beogradu, u okviru svoje regionalne turneje.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog uspešne proslave stogodišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući i ukazao da bi i u budućnosti trebalo da se oslonimo na brojne tačke koje povezuju naše dve zemlje i naroda.

Senator Džonson je naglasio da SAD žele da podrže našu zemlju u njenim naporima u pogledu normalizacije regionalnih prilika, jer će to, ocenio je, doprineti prosperitetu čitavog Zapadnog Balkana.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/11/vucic-sad-hoce-da-cuje-i-stav-beograda/

Uspon
Back to top button