ВестиКолумне

Вреди ли чинити народу?

Ово би требало да буде полушаљив текст. После земљотреса који је погодио наш крај 1998. године, тадашњи председник СО Ваљево, Милорад Илић, морао је јавно, на седници, да укори тадашњег првог човека извршне власти речима: „Полако Боро, није епицентар земљотреса био у Попучкама, него у мионичком селу Маљевиућу. Бора је с позиције председника ИО СО Ваљево почео експресно да гради по својим Попучкама. Сада је изгубио изборе у свом родном месту.
Изборе је изгубио и угледни малопривредник у Горићу, у којем је као утицајни члан СПС, помогао да се изгради канализација. Пријатељ га је охрабриовао речима: „Шта ћеш М. радио си за народ!“ ( У преводу „не вреди народу чинити“.)
За време градоначелниковања др Јована Томића  коначно је решен проблем смрдљивих, отпадних вода у тзв. Јазу. Без горчине, али с приметном дозом жаљења, др Томић је причао аутору ових редова да је на првим наредним изборима његова странка, Нова Србија, на том бирачком месту добила 29, а опозициона Демократска странка 130 гласова.
Да ли се пораженом кандидату  СПС-а за градоначелника, макар у кругу најинтимнијих сарадника и пријатеља, ових дана омакне реченица „Не вреди народу чинити“, после убрзаног и доста видљивог дотеривања Ваљева.
Да ли је народ на изборима сигуран ко врбов клин?
Сви поменути су паметни људи и знају да се у демократијама суд народа мора прихватити, без љутње и роптања, ма колико вас тај суд погађао.
Религиозни мислиоци кажу, да појачамо властити став, да је у дубинама народа сачувана сва спасоносна мудрост и пут којим треба ићи. Да народ у својим дубинама увек зна шта је праведно,а шта је грешно и да у томе никада неће лагати. Зато треба бити осетљив  ослушкивати и поштовати мудрост народа.
И када им „чините“ људи вероватно мере ваш лични труд у односу на државне паре којим им помажете, упоређују с тиме вашу потенцијалну политичку или неку другу могућу корист. Мере вашу искреност и поштење.
 Могу вас казнити и због тога што велико поверење које су вам грађани дали нисте чврсто задржали у властитим рукама, него сте допустили да се њихово поверење разаспе на људе које они на тај начин  не познају .
 Или имате несрећу да ваши напори, ваши резулати буду наткриљени, објективно умањени великом политичком снагом,која се баш у  моменту незгодном по вас, појави у Србији и у Ваљеву.
За крај, да ипак оправдамо тезу о полушаљивости овог текста, цитираћемо великог Бору Ђорђевића о томе зашто је народ у једном моменту из круга лидера којима више није веровао издвајао В. К : “ Народ је незајебљив!“ рекао је Бора
Uspon

Jedan komentar

Back to top button