Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivredaRegion

Vrhunske urologe u Valjevu pozdravio dr Slobodan Gvozdenović gradonačelnik grada Valjeva

Urološka sekcija SLD i Opšta bolnica Valjevo, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, organizovale su naučni skup „ Bolesti prostate“, proteklog petka. Značajne teme iz oblasti bolesti prostate prikazalo je sedam eminentnih profesora, predavača: prof. dr Miroslav Stojadinović, prof. dr Saša Vojinov, prof. dr Snježana Milićević, prof. dr Cane Tulić, prof. dr Miodrg Aćimović, prof. dr Vinka Vukotić, prof. dr Svetislav Vrbić. Ispred gradskog rukovodstva, skup je pozdravio dr Dušan Mirković, član gradskog veća i dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

Akademik Jovan Hadži-Đokić redovni član SANU, koji je više od decenije kao konsultant pomagao urološkoj službi OB Valjevo i edukovao urologe valjevske bolnice, uveličao je i naučni skup „Bolesti prostate“.

– Ono što mogu da kažem jeste da je Valjevo nakon dužeg vremena organizator jednog ovakvog naučnog skupa Urološke sekcije SLD. Vrhunska moderna predavanja iz oblasti urologije okupila su profesore od Novog Sada do Niša, čak i iz Banja Luke, predstavljaju presek aktuelnosti iz ove medicinske oblasti. Edukacija mlađih kadrova je jako važna. Ono što je aktuelno što se tiče prostate u svetu imamo priliku da ovde čujemo i debatujemo o tome. Najčešća oboljenja jesu benigna hiperplazija prostate i karcinom koji je u porastu. Ono što je danas bitno jeste primena lasera pri operaciji prostate i to je moderno hirurško lečenje koje se radi u Beogradu. Osim otvorenog pristupa kod operacija rade se i laparoskopske operacije koje su konforne za pacijente – naveo je akademik Hadži-Đokić, dodajući da je naša urologija u odnosu na svet na dobrom mestu, a kao vrlo bitno naveo je rano otkrivanje oboljenja putem skrininga.

Predsednik Urološke sekcije SLD, prof. dr Dragoslav Bašić naveo je da su tematski ovim naučnim skupom obuhvaćene sve najnovije dijagnostičke procedure koje se tiču bolesti prostate.

– Urološka sekcija SLD, je veoma aktivna, a Odeljenje urologije Opšte bolnice Valjevo je osnovano 1970. godine na Božić, što predstavlja skoro pola veka razvoja urologije u Valjevu. Urološko odeljenje u OB Valjevo je na veoma zavidnom nivou. Što se tiče dijagnostike bolesti prostate, najznačajniji je skrining kao metod ranog otkrivanja oboljevanja. Učestalost oboljevanja od bolesti prostate i u razvijenim i ostalim zemljama pa i kod nas je u blagom porastu, ali ono što jeste zabrinjavajuće i primetno jeste oboljevanje ka nižim starosnim grupama. Rano otkrivanje, skrining je bio preporučivan iznad 50 godina starosti, a po najnovijim smernicama ta gradnica se kreće i niže ka 40 godina. Zahvaljujući pojavi novih biomarkera koji se rade analizom krvi moguće je rano utvrditi verovatnoću da neko boluje od karcinoma prostate i time je u ranom stadijumu izlečenje skoro 100%, a kvalitet života dobar. Ministarstvo zdravlja dosta ulaže u skrining karcinoma prostate, a mi kao Urološka sekcija SLD to podržavamo. Zahvaljujući preventivnim pregledima mi smo u mogućnosti da rano otkrijemo karcinom koji u ranim fazama ne daje nikakve simptome i to je veliki problem. Kada je reč o benignim oboljenjima prostate, pre svega o benignoj hiperplaziji prostate koja daje simptomatologiju, pacijenti su paradoksalno više uplašeni i to će ih dovesti do lekara. Prema našim standardima ljudima iznad 50 godina starosti treba uraditi PSA, pa prema tim analizama usmeriti dalju dijagnostiku. Urologija i nauka dobro napreduju, a mi to sve dobro pratimo – rekao je prof. dr Bašić.

V.d. direktor dr Zoran Đurić kao domaćin naučnog skupa naveo je da su bolesti prostate veoma zastupljene pa je i skup veoma značajan.

– Što se tiče Odeljenja urologije mi se trudimo da pratimo savremene trendove i sve što imamo u zemlji dostupno je i našimm pacijentima. trenutno radimo na zanavljanju kadra jer je to budućnost urološke službe, a što se tiče opreme nadamo se da ćemo pored postojeće opreme uspeti da nabavimo još nešto od instrumenata i aparat – naveo je dr Đurić.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!