Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Politika

VUČEVIĆ: SITUACIJA NA KIM I DALJE NAPETA I NEPREDVIDIVA

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje napeta i nepredvidiva imajući u vidu čitav niz jednostranih poteza koje je administracija u Prištini povukla. Srbi se osećaju nelagodno i nesigurno na KiM jer ne znaju šta Aljbin Kurti može novo da smisli, istakao je Vučević.

Iza nas je sednica Skupštine o Kosovu i Metohiji živa diplomatska aktivnost je svakodnevna, pred državom su teški dani i teške odluke.

Vučević je rekao, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje napeta i nepredvidiva imajući u vidu čitav niz jednostranih poteza koje je administracija u Prištini povukla.

Vučević je rekao da je premijerka Ana Brnabić juče u Lebanu navela broj napada na Srbe, tako da na jedan i po dan bude bar jedan napad na Srbe, češći nego što je neko pretpostavio, što implicira poziciju Srbije u pregovaračkom postupku.

 

Snažan osećaj nelagode među Srbina na Kosovu i Metohiji

“Snažan je osećaj nelagode i nesigurnosti među Srbina na KiM. Priština konstantno ima aktivnosti koje su usmerene na podrivanje svih sporazuma koji su do sada postignuti, na zauzimanje daljih pozicija da li u kontekstu pregovaranja, ili u kontekstu nekih njihovih aktivnosti na terenu koji vode u eskalaciju”, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, oni stalno imaju razmeštanje trupa, policijskih jedinica, pokušaj transformacije KSB u oružane snage, pravljenje novih punktova na ključnim saobraćajnicama, mahom na severu KiM, uz jasnu poruku da im ne pada na pamet da formiraju ZSO.

“Istovremeno, neke nevladine organizacije određenih zapadnoevropskih država pišu statut ZSO bez učešća Srba, a predviđaju nam nadležnosti kao da smo neka nevladina oranizacija, kao da smo skup dobrovoljnih ljubotelja ptica i prirode, a ne da to mora da ima strukturu i nadležnosti koje proizilaze iz principa iz Briselskog sporazuma”, rekao je Vučević.

Sve što se dešava na KiM ne može da nas ostavi ravnodušnim i ne može da nas čini spokojnim, naveo je Vučević, dodajući da se to odnosi pre svega na srpsku zajednicu na KiM.

“Srbi se osećaju nelagodno i nesigurno na KiM jer ne znaju šta Aljbin Kurti može novo da smisli, a sve što je radio i smišljao nije bilo usmereno na stabilizaciji nego na eskalaciji i pravljenju atmosfere da su Srbi nepoželjni na svojim vekovnim prostorima”, rekao ej Vučević.

 

Situacija na administrativnim prelazima

Vučević je rekao da su administrativni prelazi u nadležnosti MUP-a i policije.

“Tu je više nego komplikovano u pogledu prištinskog tumačenja tablica opština sa severa KiM – da li može da se uđe ili napusti teritoriju KiM, a da posle možete da se vratite – derogiranje, poništavanje svega što je postignuto kao sporazum i pravljenje situacije koja može da dovede do eskalacije”, rekao je Vučević.

“Pošto Kurti nema šta da ponudi svojim biračima, nema investicije, ne može da se pohvali ekonomskim rezultatima – šta može da ponudi – da pravi neke neprijatelje, ko su idealni neprijatelji – Srbi, on bi trebalo da bude mali Zelenski, a mi neki mali Rusi, evo scenarija iz 1990-tih koji njemu daju argumentaciju zašto radi to što radi. Važno je da ostanemo racionalni, da izbegnemo taj scenario koji nas vodi u stranputicu za naše interese”, rekao je Vučević.

Vučević kaže da je VS u stalnom kontaktu sa Kforom, postoji posebna komisija koja je zadužena za komunikaciju, general Mojsilović je u kontaktu sa komandantom Kfora, koji je nadležan za očuvanje mira na KiM.

Govoreći o obeležavanju Sretenja, Vučević je rekao da će počasna paljba biti izvedena 14. februara, što je uvod u održavanje praznika, a centrlana proslava biće održana u Orašcu 15. februara.

 

O pritiscima na Srbiju

Vučević kaže da je gotovo izvesna dalja eskalacija sukoba u Ukrajini, a Rusija pojačava svoje akivnosti.

“Zapadne sile pojačavaju isporuku naoružanja i vojne opreme i dalju pomoć Ukrajini, sukob će biti sve teži, što će ekstremno komplikovati poziciju Srbije. Mi uvek imamo jedno pitanje koje visi kao Damoklov mač, a to je pitanje KiM – argument i jednima i drugima ili smeta i jednima i drugima, a treba da se obije o našu glavu, pa bi trebalo da se prilagodimo novim okolnostima, a to znači da platimo visoku cenu, zato je važno da budemo smireni sa jasnom strategijom šta treba da radimo, a da ne pokažemo unapred sve karte, da budemo i mudriji”, rekao je Vučević.

Govoreći o izborima, Vučević je rekao da nas na početku sledeće godine očekuju lokalni i pokrajinski izbori.

“Ako opozicija misli da je vreme za izbore, ne bežimo od toga. Spremni smo da razgovaramo o tome, ne možemo da isključimo da će se to desiti do kraja godine. Nadamo se da neće biti izbora ove godine, ako bude ići ćemo da pobedimo, ne na ulicama, društvenim mrežama već u biračkim kutijama”, napomenuo je Vučević.

 

Konkurs za prijem 5.000 mladih u specijalne jedinice

Jaka Srbija je faktor odvraćanja napada na nju, sa novim ljudstvom i naoružanjem. Srbija nije džak za udaranje i ne mogu da se igraju sa nama, poručio je Vučević.

Osnovna plata vojnika u specijalnim jedinicama biće između 200.000 i 220.000 dinara, a ukupna primanja, noćni rad, praznici, terenski rad može da ide do 300.000 dinara, rekao je Vučević, dodajući da ne može i ne treba da svako bude u tim jedinicama.

“Tražimo ljude koji imaju veliku dozu patriotizma, koji su i ekonomski motivisani”, istakao je Vučević.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!