Политика

ВУЧЕВИЋ: СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА СПРЕМНА ЗА ИЗБОРЕ

Председник Српске напредне странке, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је, у интервјуу за Курир, да партија коју води никада није бежала од избора, те да опозиција може да их добије кад год хоће. Председник Вучевић најављује да је Српска напредна странка спремна да разговара о захтевима и питањима која стижу са опозиционе стране, иако је за њега покушај опструкције рада Народне скупштине Републике Србије био „најбедније показивање политичке немоћи и безидејности“. Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији и предстојећим састанцима у Бриселу, председник Вучевић оценио је да се тешко могу дати оптимистичне процене докле год је Аљбин Курти главни политички фактор Приштине.

С обзиром на дешавања у парламенту и опструкцију рада коју је део опозиције покушао да изведе, има ли СНС разлога да буде задовољнији или забринутији у сусрет предстојећим изборима?

– Нисмо уплашени од избора, они нас увек инспиришу и мобилишу, али смо свесни и тежине избора и изборне кампање. Странка која жели да победи зна колико је то тешко и колико рада захтева. Српска напредна странка никада није била забринута пред изборе, и ми смо у сваком моменту спремни да изађемо на њих, да чујемо шта народ каже. Такође, никада се нисмо бавили „другима“, већ смо се трудили да стигнемо до сваког домаћинства у Србији и да представимо наш програм, наше планове за будућност Србије. Што се тиче оних срамотних сцена у парламенту, па то је најбедније показивање политичке немоћи и безидејности рестлова странака бившег режима. Ја сам поносан на моје колеге и све представнике скупштинске већине који нису одговарали на провокације и тиме показали поштовање према народу који је за нас гласао. Не могу ни да замислим како им је било док су око њих урлали, трубили, вређали, скакали по скупштинским клупама. А да вас подсетим да су се у Скупштини у том моменту усвајали закони важни за бољи живот грађана Србије.

Део опозиције изашао је са иницијативом да се што скорије распишу ванредни парламентарни избори. Како размишљате у овом тренутку као председник Српске напредне странке, странке која ће одлучивати о терминима и нивоима избора?

– Мислите на оне који у парламент доносе омчу за вешање, ваљда да покажу како би се они обрачунали с политичким неистомишљеницима, и јавно позивају на убиство председника Србије? За разлику од оних којима је демократија мотке и насиље, ми смо спремни да разговарамо о захтевима и питањима делова бившег режима који себе називају опозицијом. Што се тиче Српске напредне странке, изборе могу да добију кад год хоће. Никада нисмо били од оних који чувају фотеље по сваку цену, као што је својевремено радио Бојан Пајтић у Војводини, с подршком од једва пет одсто није дао власт. Ни Драган Ђилас у Београду није био ништа бољи. Дакле, као што је већ познато, разговараће се о захтеву за ванредне парламентарне изборе и с коалиционим партнерима и с председником Републике. Он је најавио да ће ти разговори бити када се врати са седнице Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Јесте ли спремни да удовољите захтевима опозиције и како сте их разумели?

– Нисмо ми ту да било коме с политичке сцене удовољавамо, већ да радимо у интересу народа који нас је бирао. Поновићу речи председника Вучића – за демократију у Србији је важно да се покаже да се поштује воља бившег режима и оних који нису у власти, да је то добра порука становништву да знају да код ове власти права мањина морају да се поштују.

Готово нико не верује да ће се ићи само на парламентарне изборе, па се процењује да је децембар превише близу да би се у том термину организовали и локални и покрајински избори. Какве су ваше процене?

– Не бавим се проценама, а ускоро и неће бити потребе за то пошто ће се знати да ли ће и када ће бити расписани избори.

Можете ли да нам решите највећу неизвесност, а то је када ће бити београдски избори?

– То је једна од тема коју Шолакови медији намерно пумпају.

Али постоје процене појединих аналитичара да је Београд терен на којем власт може бити озбиљно изазвана, опозиција би додала и сигурно побеђена. Колико верујете тим прогнозама?

– Истраживања која сам видео показују нешто друго, али немамо проблем с тим да процењује ко шта хоће. Сетите се који то пут они побеђују у последњих 12 година и колико су пута до сада на изборима декласирали Српску напредну странку? Ниједном. Неки не могу ни да пребаце снижени цензус од три одсто. А сваки пут су то озбиљно процењивали. Толико о њиховим проценама.

Шта очекујете од наставка дијалога Београда и Приштине на највишем политичком нивоу у Бриселу? Верујете ли да се неки помак може направити и шта је за њега потребно?

– За нас је дијалог једини начин за решавање проблема. Тешка је ситуација јер режим Аљбина Куртија не преза ни од чега да покаже силу, настављају се хапшења Срба по неким старим оптужницама, имали смо 15 напада на српску децу, исто толико покушаја да се спречи функционисање здравственог система земље, небројено напада на верске објекте. Блокада српских производа траје већ три месеца, покушавамо на разне начине да не дође до несташице лекова. Ми у једној тако тешкој атмосфери и даље показујемо добру вољу и покушавамо да наставимо дијалог. И што је најважније – да сачувамо мир. Задатак Србије је да сачува српску заједницу и цркве на Косову и Метохији, јер када постоје они, постоји и Србија.

Председник Вучић је рекао да је веома забринут због ситуације на северу Косова и Метохије и онога што следи, те да је на делу окупација Аљбина Куртија, а и ви сте делили ту забринутост. Шта наш народ с Косова и Метохије може да очекује у наредном периоду? Докле власт у Приштини може да иде?

– Тешко да неко може дати оптимистичне процене докле год је Курти ту где јесте. Свакога дана режим Аљбина Куртија се бави само и једино малтретирањем Срба и чини све да им отежа живот. У основи Куртијеве политике је етнички очишћено Косово од Срба и он покушава то да оствари помоћу разних алата, притисака, угрожавања живота Срба. Курти неће стати. Бојим се да ће доћи до даље ескалације на терену, јер не видим ни промил воље код његових сарадника и њега да одустану од својих циљева. Ми нећемо дозволити да Срби напусте своја вековна огњишта. Чинимо све да им помогнемо, да их охрабримо и ојачамо. Наредни дани и недеље ће бити тешки. Председник Вучић после Брисела путује на седницу Генералне скупштине Уједињених нација. Надам се да ће се објективно сагледати ко производи немире и сукобе на Косову и Метохији, а ко у томе не учествује. Србија није ни провокатор, нити јој је у интересу да се стално производе сукоби, већ је чврсто на бранику међународног права и Повеље УН.

 

Очекујемо скок на листи најмоћнијих армија света

Колико сте као министар одбране задовољни динамиком унапређења наших одбрамбених снага? Шта су тренутни приоритети?

– Војска Србије никада није била боље опремљена, нити су икада била већа примања наших официра и војника. Видели сте колику је пажњу у региону изазвала листа за 2023. годину коју је објавио Глобал фајерпауер, који рангира националне војске. На тој листи Србија је боље позиционирана од свих земаља насталих на простору бивше Југославије, а по том истом индексу Хрватска је пре три године била јача он нас. За нас је то било очекивано, јер је то резултат десетогодишње политике улагања у нашу војску, снажења и реформи нашег одбрамбеног система, и следеће године очекујемо да ћемо имати још већи скок на тој листи.

У којој мери је рат у Украјини пореметио планове за набавку наоружања и средстава за нашу војску? Како смо се адаптирали на нове околности?

– Замислите да смо успели да добијемо све оно што смо купили, а што нам због ових нових геополитичких околности није испоручено, да нам је стигло све оно уз Русије и Кине што је требало да нам стигне, колики бисмо скок имали на листи Глобал фајерпауера. Ослањамо се на сопствену производњу, на нашу наменску индустрију – 300 милиона евра иде за опрему и наоружање кроз наменску индустрију. Са светског тржишта стижу прве испоруке дронова-камиказа, неколико стотина, и тиме се драстично мењају способности у одбрани државе. Али највећа снага су наши људи, младе снаге које нам долазе, а неке од њих сте јуче могли да видите на величанственој свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије.

Uspon
Back to top button