Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Vučić čestitao Siju Nacionalni dan NR Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Kine Si Ðinpingu povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine.

U čestitki se kaže:

„Poštovani predsedniče i dragi prijatelju, primite moje iskrene čestitke povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine, uz najbolje želje za napredak Vaše divne zemlje i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, sa kojima nas povezuju strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo.

Želim da Vam ovom prilikom zahvalim na srdačnom gostoprimstvu, koje ste mi ukazali tokom posete Pekingu, a pre svega na sadržajnom razgovoru, jer je svaki susret sa Vama ne samo potvrda novih dometa u odnosima Srbije i Kine, već i izvanredna prilika da crpim nova saznanja iz impresivnih kineskih razvojnih iskustava.“

Vučić u čestitiki kaže i da, u godini u kojoj Kina obeležava značajnu godišnjicu – četrdeset godina od početka reformi i otvaranja prema svetu, izvanredni uspesi koje ste za tako kratko vreme postigli u svim oblastima, svedoče o mudrosti kineskih lidera i požrtvovanosti kineskog naroda.

Radujem se svim uspesima prijateljske Kine, uveren da će, uz vaše snažno liderstvo, biti nastavlveno uspešno sprovođenje reformi i izgradnja socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i realizacija postavlvenih stogodišnjih ciljeva, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

„Kina svojim impresivnim razvojem doprinosi razvoju celog sveta. Vaša lična inicijativa “Pojas i put“, jedna je od najznačajnijih u istoriji, jer je od velike koristi svima, a time i Srbiji. Saradnja naših dveju zemalja jača u svim oblastima, ne samo kroz bilateralne odnose, već i u okviru mehanizma saradnje “16+1“, kao dela inicijative “Pojas i put“. Pred nama su brojne mogućnosti, a mostovi, auto-putevi i moderne železnice, između ostalog, postaju vidljivi simboli prijateljstva i saradnje Srbije i Kine“, naveo je Vučić.

“Veoma sam ponosan na činjenicu da su, upravo u trenutku kada sam na čelu Srbije, odnosi naših dveju zemalja na najvišem nivou ikada, i što imam priliku da, zajedno sa Vama, ispisujem nove stranice naše zajedničke istorije“, navodi se u čestitki.

Vučić je rekao da želi da ponovi posebnu zahvalnost na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju.

Podrška Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, od ključne je važnosti, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Svetske carinske organizacije, istakao je predsednik Srbije.

U isto vreme, želim da ponovim potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici “jedne Kine“, koju nastavljamo sa istom odlučnošću, dodao je on.

Srbija, kao zemlja koja ljubomorno čuva svoju nezavisnost i slobodarsku tradiciju i veruje u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti, isto tako pruža podršku Kini dok, poštujući međunarodno pravo i načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, gradi pravedniji svetski poredak, naveo je Vučić u čestitki Siju.

„Dozvolite mi da ponovo izrazim veliko zadovoljstvo što ste prihvatili moj poziv da nam učinite čast i posetite Srbiju. U očekivanju našeg skorog susreta u Beogradu, kao i ponovnog viđenja na Forumu “Pojas i put“ sledećeg aprila u Pekingu, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/01/vucic-cestitao-siju-nacionalni-dan-nr-kine/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!