Вести

Vučić čestitao Siju Nacionalni dan NR Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Kine Si Ðinpingu povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine.

U čestitki se kaže:

„Poštovani predsedniče i dragi prijatelju, primite moje iskrene čestitke povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine, uz najbolje želje za napredak Vaše divne zemlje i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, sa kojima nas povezuju strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo.

Želim da Vam ovom prilikom zahvalim na srdačnom gostoprimstvu, koje ste mi ukazali tokom posete Pekingu, a pre svega na sadržajnom razgovoru, jer je svaki susret sa Vama ne samo potvrda novih dometa u odnosima Srbije i Kine, već i izvanredna prilika da crpim nova saznanja iz impresivnih kineskih razvojnih iskustava.“

Vučić u čestitiki kaže i da, u godini u kojoj Kina obeležava značajnu godišnjicu – četrdeset godina od početka reformi i otvaranja prema svetu, izvanredni uspesi koje ste za tako kratko vreme postigli u svim oblastima, svedoče o mudrosti kineskih lidera i požrtvovanosti kineskog naroda.

Radujem se svim uspesima prijateljske Kine, uveren da će, uz vaše snažno liderstvo, biti nastavlveno uspešno sprovođenje reformi i izgradnja socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i realizacija postavlvenih stogodišnjih ciljeva, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

„Kina svojim impresivnim razvojem doprinosi razvoju celog sveta. Vaša lična inicijativa “Pojas i put“, jedna je od najznačajnijih u istoriji, jer je od velike koristi svima, a time i Srbiji. Saradnja naših dveju zemalja jača u svim oblastima, ne samo kroz bilateralne odnose, već i u okviru mehanizma saradnje “16+1“, kao dela inicijative “Pojas i put“. Pred nama su brojne mogućnosti, a mostovi, auto-putevi i moderne železnice, između ostalog, postaju vidljivi simboli prijateljstva i saradnje Srbije i Kine“, naveo je Vučić.

“Veoma sam ponosan na činjenicu da su, upravo u trenutku kada sam na čelu Srbije, odnosi naših dveju zemalja na najvišem nivou ikada, i što imam priliku da, zajedno sa Vama, ispisujem nove stranice naše zajedničke istorije“, navodi se u čestitki.

Vučić je rekao da želi da ponovi posebnu zahvalnost na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju.

Podrška Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, od ključne je važnosti, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Svetske carinske organizacije, istakao je predsednik Srbije.

U isto vreme, želim da ponovim potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici “jedne Kine“, koju nastavljamo sa istom odlučnošću, dodao je on.

Srbija, kao zemlja koja ljubomorno čuva svoju nezavisnost i slobodarsku tradiciju i veruje u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti, isto tako pruža podršku Kini dok, poštujući međunarodno pravo i načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, gradi pravedniji svetski poredak, naveo je Vučić u čestitki Siju.

„Dozvolite mi da ponovo izrazim veliko zadovoljstvo što ste prihvatili moj poziv da nam učinite čast i posetite Srbiju. U očekivanju našeg skorog susreta u Beogradu, kao i ponovnog viđenja na Forumu “Pojas i put“ sledećeg aprila u Pekingu, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/01/vucic-cestitao-siju-nacionalni-dan-nr-kine/

Uspon
Back to top button