Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Vučić: Država spremna da pomogne zaduženim u švajcarcima

Predsednik Vučić došao je pre podne, nenajavljeno, među građane zadužene u švajcarcima ispred Kasacionog suda, gde već nekoliko dana protestuju tražeći rešenje za svoj problem. Država je spremna da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima, rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je građanima zaduženim u svajcarskim francimama, koji protestuju ispred Kasacionog suda, da će država do narednog petka predložiti rešenje za njihov problem, i zamolio ih da se do tada raziđu.

U međuvremenu će, rekao je, razgovarati sa bankama i ponuditi rešenje, koje podrazumeva da banke preuzmu deo dugova na sebe, a deo će država.

Demonstranti su tražili da i oni učestvuju u definisanju rešenja, a njemu su iskazali poverenje i, uz aplauz, poštovanje što je došao da ih sasluša i pomogne.

„Kao boga vas molim, otiđite kućama i vratite se za sedam dana, u sledeći petak, ako se ništa ne uradi, ako ne budete zadovoljni ponašanjem države“, rekao je predsednik.

Zamolio ih je da sačekaju do narednog petka i dodao da više neće dolaziti ispred Suda.“Vaši ljudi posle neka kažu jesu li zadovoljn ili ne, ali nemojte da gladujete ili budete žedni“, rekao je Vučić.

„Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro“, rekao je Vučić.

On je kazao da se gledati da se to prebaci na državu u najkraćem roku.

Kaže da bi to koštalo državu oko 120 miliona evra i da ne treba građani da se zavaravaju da će Kasacioni sud doneti odluku da banke moraju preko noći da vrate građanima novac, niti će banke, istakao je, biti spremne da preuzmu tu obavezu.

Kako je naveo, cilj je da se pokuša da banke plate 60 ili 70 odsto, a ostalo država.

„Da umilimo banke da na određeni način pomognu“, dodao je Vučić.

Na ugovorima nisu potpisi suodgovornih,Ðelića,Dinkića

Pokušaćemo da rešimo situaciju, da pomognemo i prebacimo kredite iz švajcarskih franaka u evro a da isto tako ne napravimo haos u finansijskom sistemu Srbije, da razgovaramo u okviru Vlade i donesemo rešenje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima koji ispred Vlade Srbije protestuju zbog problema u otplati kredita u švajcarskim francima.

On je kazao da priče o kreditima u švajcarcima nisu nastale u njegovo vreme i da apsolutno nije odgovoran za taj problem.

„Ne možemo da kršimo Zakon o obligacionim odnosima, ne želim da vam pričam bajke. Svako pojedinačno lice je to potpisalo, međutim, pojedini bivši državni funkcioneri, ministri i guverner su se na prevaran način pojavljivali i davali osećaj sigurnosti tim ljudima. Ali, nigde nemate potpis ni Đelića, ni Dinkića, ni Jelašića“, istakao je Vučić.

Sud (Vrhovni kasacioni) će morati da donese odluku u kratkom periodu, rekao je Vučić.Ističe da će sudovi će morati preko banaka da se naplaćuju, između 85 i 95 miliona evra.

„Banke će to da vam odbijaju na razne načine. Neće to lako da vam se vrati i banke će da se bore protiv toga bez obzira što je izrazito nefer“, kazao je on.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!