Вести

Vučić: I u dobru i u zlu Srbija uvek uz svoj narod na KiM

Želimo mir i kompromis sa Albancima. Nećemo dati da oružjem krenu na vas, ako se neko usudi da vas napadne nijedne sekunde se neću dvoumiti da vas zaštitim, poručio predsednik Vučić Srbima sa Kosova i Metohije na veličanstvenom skupu u Kosovskoj Mitrovici.

Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji završena je danas popodne obraćanjem predsednika Srbima u centru Kosovske Mitrovice, uz poruku „odavde nema nazad“ i ohrabrenjem da će država Srbija „i u dobru i u zlu biti uz svoj narod“.

Predsednik Vučić u obraćanju je rekao da je notorna laž da je dogovorio da do kraja godine „preda Kosovo i Metohiju“ i da jedino želi da izbori veća prava za Srbe na Kosovu kroz kompromis i dodao da Srbija nema nikakav nacrt rešenja za Kosovo, niti je blizu njega.

„To je notorna laž i da nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu učestvujemo, jedino što želimo je da za vas izborimo veća prava“, rekao je Vučić i dodao da rešenje nije na vidiku, ali da se „Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina“.

On je dodao da ne želi da menja granice, već prava Srba na Kosovu.

„Hoću da za vas osvojimo sva ona prava koja vam pripadaju. Hoću vaše pravo na život, slobodu, rad, učenje kretanje. Ako zbog tih prava hoćemo da učinimo kompromise“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je njegova ideja je Srbija sačuva svoj narod, da sačuva zemlju i institucije, da čuva mir i pokuša da uspostavi mostove prijateljstva sa Albancima i traži dogovor.

„Moramo da živimo zajedno i jedni pored drugih. Moramo da pregovaramo. Neko nekada u budućnosti moraće da postigne dogovor sa Albancima. Priča da ćemo jednog dana moći da im vratimo milo za drago, su bajke za decu. neće biti lakih rešenja i za njih i za nas. Ali ćemo imati više dece i naše i njihove koje će ostati ovde“, rekao je Vučić.

mitrovica-miting
Miting u Kosovskoj Mitrovici © Tanjug

„Sa tog neba smo već pali i razbili glave… Zato danas govorim o realnosti, a ne pevam borbene pesme. Obećavam da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas“, rekao je Vučić, što je propraćeno jakim aplauzom.

On je dodao da neće dozvoliti da neko ponižava Srbiju, već da kompromis predstavlja ono kada svi dobiju ponešto, a niko ne dobije sve.

Vučić je na početku govora zahvalio Srbima u Kosovskoj Mitrovici što čuvaju i brane „srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji“ i ne odustaju.

„Obaveza je moja da kažem da ćemo, dragi prijatelji, i u dobru i u zlu uvek biti uz naš srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić, što je propraćeno aplauzom.

Tokom svog govora, Vučić je rekao i da je predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, ali da želje Srbije u to vreme nisu bile realne i da Srbija nije shvatala da nije sama u svetu i da se bez sveta ne može i da je zbog toga platila cenu.

„Pre oko 30 godina stotina hiljada ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno veliki da ih okupi, dočekalo je kraj njegovog govora. Pevao je naš narod, sa verom i ubedjenjem, zaneseni i ponosni, ‘Ko to laže, ko to kaže Srbija je mala’“, rekao je Vučić i dodao da je Srbiju posle toga dočekalo tri rata, da su Srbi ginuli u Kninu, Sarajevu i Prištini, a da se danas u Kninu vijori „šahovnica“, u Sarajevu broj Srba prepolovljen, a u Prištini živi tek nekoliko Srba.

On je rekao da Srbija raste danas u miru jer ulaže u život, a ne razbacuje ga okolo, jer se oslanja na znanje i rad, a ne na puške.

Vučić je dodao da Srbija danas može da bira svoj put, put u Evropu, ali može glasno da kaže svima da neće u NATO, što je propraćeno glasnim aplauzom.

Vučić: Sledeći put ću doći u Banje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se građanima Metohije što nisu mogli da dođu na skup u Kosovsku Mitrovicu, jer su, kaže, neki drugi sve puteve blokirali, te obećao da će sledeći put doći u Banje.

„Hoću da se izvinim Srbima iz Metohije koji nisu mogli da dođu na današnji skup, jer su neki drugi ljudi sve puteve blokirali, palili gume, drva, šenlučili i pucali iz svog oružja i oruđa valjda da još jendom uplase one koji žive na svojim ognjištima, a ništa nikome nisu uzeli“, rekao je Vučić na početku obraćanja u Kosovskoj Mitrovici.

Zahvalio se meštanima mesta Banje što su ga čekali i pripremali veličanstven doček.

„Nejmojte da mislite da je ovo poslednji put da sam želeo da dođem. Sledeći put ću doći u Banje“, poručo je on.

Takođe je istakao da ne treba misliti da će to što se danas dogodilo naići na jednodušnu osudu onih koji su učestvovali u stavranju, kako kažu kosovske države.

„Neće. Šta god da urade to je njihovo “čedo“. Opet ćemo biti jednako krivi što nismo imali dovljno vode da ugasimo ono što su upalili“, kazao je on.

Vučić je kazao da je naš posao da menjamo ugled Srbije u svetu, promenimo ne samo sebe, već i ugao iz kojeg se gledaju stvari na Balkanu. Prema njegovim rečima, u to je potrebno uložiti još mnogo napora.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/09/vucic-i-u-dobru-i-u-zlu-srbija-uvek-uz-svoj-narod-na-kim/

Uspon
Back to top button