ВестиПолитика

Vučić na otvaranju novog istanbulskog aerodroma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, prisustvuje svečanom otvaranju novog istanbulskog aerodroma. To je peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda da se i profesionalni i lični odnosi Vučića i Erdogana osnivaju na međusobnom poštovanju i poverenju.

Istanbul je odavno megalopolis, a sa svojih oko 15 miliona stanovnika je najveći evropski i sedmi najveći grad u svetu. Ovo će i Istanbulu biti treći aerodrom, a kada bude završen, i najveći na svetu.

Novi istanbulski aerodrom (Istanbul Yeni Havalimani) je, pored „Ataturka“ i „Sabihe Gokčen“, treći aerodrom u tom gradu, a u punom kapacitetu radihe od kraja godine. Izgrađen je na evropskoj strani Istanbula, na 35 kilometara severno od grada, u okrugu Arnavutkoi i, kada bude potpuno završen biće najveći aerodrom u svetu.

Radovi su počeli u junu 2014. godine i završena je prva od četiri faze izgradnje. Predviđeno je da aerodrom nakon prve faze može da primi 90 miliona putnika.

Očekuje se da će novi aerodrom pre 2030. moći da koristiti 150 miliona putnika godišnje, kada bude završena poslednja faza izgradnje, a moguće ga je nadograditi za prijem do 200 miliona putnika godišnje.Izgradnja aerodroma je, kako je ranije objavljeno, vredna oko 10,5 milijardi evra.Aerodrom će se prostirati na površini od 7.659 hektara što je oko 76 kvadratnih kilometara i imaće šest uzletnih i sletnih pisti i tri puta će biti veći od frankfurtskog aerodroma.Novi istanbulski aerodorm će imati i najveći svetski trgovinski kompleks bez carine.Prodajni kompleks sa 53.000 kvadratnih metara se sastoji od šest delova, uključujući prodavnice luksuznih brendova.

Novi aerodrom je izgraden na raskrsnici puteva do Arnavutkoi, Gokturk i Catalca, severno od centra Istanbula i izmedu gradova crnomorskog primorja Ienikoi, Taiakadin i Akpinar.Povezaće i nekoliko linija metroa u Istanbulu: jedan od stanica Gairettepe na novoj liniji M11, drugi iz Halkalija na železničkoj liniji Marmarai.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/29/vucic-na-otvaranju-novog-istanbulskog-aerodroma/

Uspon
Back to top button