Вести

Vučić: Nećemo dozvoliti manipulaciju brojem žrtava

Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti. To je prva poseta jednog izraelskog predsednika našoj zemlji.

Vučić je istakao da Srbija nikako i ni na koji način neće zaboraviti stravična stradanja, strašne zločine i genocid koji je počinjen nad srpskim i jevrejskim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata, poručivši da neće dozvoliti da neko smanjuje i manipuliše brojem srpskih žrtava.

Predsednik Srbije je, na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, kazao daSrbije poštuje sve žrtve i nikada nije zaboravila, to jest uvek prilikom obeležavanja stradanja, govorila je ne samo o srpskim, već i jevrejskim i drugim žrtvama.

„Nećemo dozvoliti da neko smanjuje broj srpskih žrtava, da se ne pomenu žrtve čiji broj se broji u stotinama hiljada. Mi to nećemo dozvoliti i držaćemo se istorije“, podvukao je on.

Kazao je da je Rivlinu preneo da ono što neki slave kao najveću pobedu mi doživljavamo kao najveću nesreću za naš narod – Oluja.

„Dok se neki raduju 4.avgusta, neki tuguju. Upoznao sam predsednika Rivlina sa činjenicom da se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata“, objasnio je Vučić.

Preneo je da je započeo razgovore sa predsednikom Izraela o Starom sajmištu, gde mislimo da formiramo nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je on jedinstven, a u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama.

Zahvalio se Rivlinu na važnim rečima koje je izgovorio juče u Jasenovcu. Podsetio je da je ovo prva zvanična poseta predsednika države Izrael Srbiji, dodajući da je ponosan na činjenicu što je imao čast da ugosti visokog gosta.

Izrazio je nadu da će predsednik Izraela i premijer ubuduće češće dolaziti u našu zemlju.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, a odnosi između srpskog i jevrejskog naroda na još višem i boljem nivou.

„Srbi i Jevreji su zajednički prošli kroz mnogo muka i stradanja tokom Prvog i Drugog svetskog rata posebno. Uvek smo znali da pštujemo jedne druge i žrtve oba naroda. Gotovo da ne postoji antisemitizam u Srbiji i u Srbiji nikada neće postojati fašizam, neonacizam, i neofašizam. To možete da vidite u svim gradovima širom Sbrije, na licima ljudi, na našim ulicama“, naglasio je on.

Vučić je rekao da Srbija ima veliki interes da sa Izraelom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, a jedna je da nikada ne zaboravimo i čuvamo sećanja na stradanja naših naroda.

Zahvalio se Rivlinu što Izrael nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kao što će Srbija uvek podržavatri postojanje i opstanak države Izrael i gajiti prijateljske odnose prema izraelskoj državi i narodu.

Preneo je da će Srbija biti večeras domaćin događaju koji će obeležiti naše prijateljstvo zauvek. Ukazao je da je jedan od osnivača države Izrael Teodor Hercel poreklom iz Zemuna i da će danas biti svečano imenovana jedna ulica u tom delu Beograda.

Ostale vesti možete pročitati ovde

https://info24.rs/2018/07/26/vucic-necemo-dozvoliti-manipulaciju-brojem-zrtava/

Uspon
Back to top button