Вести

Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora

Predsednik Srbije primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte i uputio poziv češkom kolegi Milošu Zemanu da poseti Srbiju. Vučić s novom ambasadorkom Australije, intenziviraju se kontakti i politički dijalog. Novom ambasadoru Nemačke Tomasu Šibi poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat.

Predsednik Vučić je istakao da ambasador Kuhta počinje diplomatski mandat u Beogradu u godini u kojoj obeležavamo značajan jubilej u odnosima između Srbije i Češke – 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasador Kuhta je Vučiću preneo pozdrave Zemana, a predsednik Vučić je uzvratio pozivom da predsednik Češke poseti Srbiju.

Dvojica sagovornika su se saglasili da će predstojeća poseta češkog predsednika potvrditi i dodatno podstaći dobre odnose Srbije i Češke, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što odnose Srbije i Češke karakteriše međusobno poštovanje i razumevanje, kao i nadu da će saradnja dveju zemalja nastaviti da jača, kako kroz politički dijalog, tako i kroz različite vidove ekonomskog povezivanja.

Kuhta je rekao da stabilnost političke situacije i dobri ekonomski pokazatelji u Srbiji čine dobru osnovu za brojnije investicije iz Češke.

Ambasador je u razgovoru ponovio snažnu podršku Češke evrointegracijama Srbije, koja nije samo politička, već se ogleda i kroz realizaciju mnogih projekata pomoći.

Predsednik Srbije je novoimenovanom ambasadoru Češke poželeo uspeh u radu.

Vučić s novom ambasadorkom Australije, intenziviranje odnosa

Između Srbije i Australije intenziviraju se kontakti i politički dijalog, što daje impuls saradnji u različitim oblastima, pa je vidljivo i interesovanje australijskih kompanija za poslovne prilike u našoj zemlji, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart.

„Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom“, istakao je predsednik Vučić.

Vučić je tom prilikom izrazio nadu da će zajedničkim radom unaprediti bilateralne odnose dveju zemalja.

Predsednik Srbije je posebno zahvalio Australiji što kroz različite projekte pomaže u rešavanju problema najosetljivijih društvenih kategorija, što podrazumeva zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, pomoć žrtvama nasilja, unapređenje ekonomskog položaja žena u ruralnim oblastima, obrazovanje članova romske zajednice i drugo.

Ambasadorka Stjuart je istakla da je i brojna srpska zajednica u Australiji važan činilac u povezivanju dveju zemalja.

Ona je naglasila podršku Australije evropskim integracijama Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje iskoristiti dobre političke odnose da unaprede ekonomsku saradnju, navodeći Rio Tinto kao primer saradnje, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao da su mir i stabilnost u regionu od najveće važnosti za Srbiju i da je zato posvećen nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, iako nije optimista da će do njega doći u skoroj budućnosti.

Vučić primio akreditive novog ambasadora Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba i poželeo mu dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, te poručio da će u radu imati snažan oslonac u činjenici da su odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji.

Predsednik je naveo da je ekonomska saradnja dve zemlje u snažnom zamahu, zahvalio nemačkim kompanijama što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za bezmalo 50.000 radnika i konstatovao da snaženju odnosa dveju zemalja doprinosi i unapređenje saradnje Srbije sa nemačkim saveznim pokrajinama.

Ambasador Šib je rekao da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i istakao važnost poglavlja 23 i 24, i posebno poglavlja 35 koje se tiče pitanja Kosova.

On je istakao značaj učešća Srbije u Berlinskom procesu, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, jer time potvrđuje svoju politiku regionalne stabilnosti.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki što, kroz Berlinski proces, podstiče saradnju na Zapadnom Balkanu i time doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/10/vucic-primio-akreditivna-pisma-novih-ambasadora/

Uspon
Back to top button