Вести

Vučić: Razumevanje i prijateljski stav Putina

Od Vladimira Putina smo dobili smo sve što smo tražili i o svemu smo se složili, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ruskoj agenciji Tas s, nakon razgovora sa ruskim predsednikom. Srpskim medijima izjavio je da je naišao na razumevanje i iskreni i prijateljski stav Vladimira Putina i Ruske Federacije po pitanju KiM i najavio da Putin zasigurno dolazi u Srbiju.

Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka sa Putinom, rekao da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja o kompletnoj situaciji na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje.

„Naišli smo na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji“, rekao je Vučić.

On je istakao da je bilo reči i o konkretnim koracima o kojima, kaže, ne može da govori.

Vučić je zahvalio Putinu na podršci koju pruža srpskom narodu.

Vučić za TAS S: Putin i ja smo se o svemu složili

Putin zasigurno dolazi u Srbiju

Predsednik Ruske Federacje Vladimir Putin zasigurno dolazi u Srbiju, a datum njegovog dolaska će biti poznat za dve do tri nedelje, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima u Moskvi, nakon razgovora sa šefom ruske države.

Vučić je rekao da je Putin tražio od saradnika da mu odrede datum posete Srbiji. „Putin je rekao saradnicima da mu nađu datum za posetu Srbiji. To znači da Putin sigurno dolazi u Srbiju“, rekao je Vučić.

Kada, kako je objasnio, traži da mu odrede datum, onda to znači da će zasigurno posetiti Srbiju. Da je Putin rekao samo „dolazim“, to ne bi značilo i da će poseta biti realizovana, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da je zadovoljan iskreno prjateljskim stavom koji je Putin pokazao. „Putin poštuje Srbiju i želi da pomogne Srbiji i na tome sam mu zahvalan“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je danas najpre imao tet-a-tet sastanak sa Putinom, a zatim i u susret u širem sastavu delegacija na kome se razgovaralo o Putinivoj poseti Srbiji.

Priznanje Putinu zbog čvrstog stava o Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odao je veliko priznanje svom današnjem domaćinu, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, zbog čvrste pozicije koju zauzima u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije.

„Moram Vama lično da odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije“, napisao je Vučić na Tviteru, uz fotografiju sa sastanka sa ruskim predsednikom.

Predsednik Vučić poručio je danas, posle sastanka sa predsednikom Putinom u Moskvi, da je veoma zadovoljan razvojem odnosa Srbije i Rusije, koji su rezultat otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora.

Vučić je napisao i da su odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu veoma dobri.

Nema teme koje se nismo dotakli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je prilikom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o svim važnim regionalnim temama, Republici Srpskoj, BiH, referendumu u Makedoniji.

Nakon susreta sa Putinom, Vučić je novinarima rekao da je bilo reči o kompletnoj situaciji u regionu, te da ne postoji važna regionalna tema koje se nisu dotakli.

„Ne postoji važna regionalna tema koje se nismo dotakli i ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naveo je i da od Rusije očekuje jednako snažnu i još snažniju podršku u međunarodnim forumima, podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao i podršku za „nezavisno, slobodno i samostalno“ odlučivanje zbog koga je Srbija cenjena i poštovana.
Dodao je i da je razgovarano o situaciji u regionu, ali i o NATO. „Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nuikakve želje da bude deo NATO. Srbija želi da ljuborno čuva svoju vojnu neutralnost i upravo zato i radimo na snaženju naše armije kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju“ rekao je Vučić i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije.

Kako je rekao razgovaralo se i o veoma važnim ekonomskim odnosima i o RŽB, odnosno ruskim železnicama, svemu onome što one čine u Srbiji, kao i o turskom toku.

Vučić je istakao da je Srbiji potrebno sve više gasa, kako se sve više industrijalizuje, te da je potrebno da, ukoliko bi bilo bilo kakvih problema sa dotokom gasa preko Ukrajine, obezbedimo primanje gasa preko Bugarske iz Turskog toka.“Razgovarali smo i o pravljenju gasnih stanica, stanica za tečni gas , kako bi mogli i u najudaljenije delove Srbije da ga dopremimo“ dodao je, ali i primetio da je tema bila i povećanje obima turizma te da je izrazio želju da sve veći broj turista iz Rusije dođe u Srbiju.

„Razgovarali smo i o vojnotehničkoj saradnji i sa ponosom sam istakao da Srbija sve svoje obaveze, i u toj i u nekoj drugoj oblasti, apsolutno na vreme izvršava. Predsednik Putin je i tom činjenicom zadovoljan“ rekao je Vučić i dodao da je pre sest godina, osam ili deset godina… prva stvar kada se dođe u Rusiju bila ta koliko Srbija duguje i kad će taj novac da vrati.

„Srbija više ništa ne duguje“, kazao je predsednik Srbije i dodao da se ponašamo kao odgovorna zemlja.“Veoma sam zadovoljan iskreno prijateljskim stavom koji je predsednik Putin pokazao, ako to sme da bude moja ocena, poštuje Srbiju, želi da nam pomogne i ja sam na tome veoma zahvalan“ naveo je predsednik Srbije.

Razgovarali smo u četiri oka, a zatim i širem sastavu rekao je Vučić i dodao da je izrazio zahvalnost Srbije Rusiji za ogromnu podršku u svim međunarodnim forumima, i podvukao da uvek ističe 2015.godinu i ne zaboravlja kada je Ruska federacija spasila Srbiju „stavljanja žiga na čelo svakog našeg građanina i pripadnika našeg naroda“ za ono što se zbivalo na prostima bivše Jugoslavije.

To je urađeno zahvaljujući predesdniku Putinu i zahvaljujući njemu mi imamo podršku u mnogim međunarodnim forumima, poručio je Vučić.

Detaljno sam upoznao Putinma sa situacijom na KiM

Vučić izjavio je da je u razgovoru sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom najmanje 45 – 50 minuta tema bila Kosovo i Metohija i da ga je detaljno i temeljno upoznao sa situacijom.

Upitan da li je Putina upoznao sa „planom o razgraničenju“, Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

„Mislio sam da je to racionalno rešenje, ali niko drugi nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na KIM“, rekao je Vučić.

Kako je dodao više informacfija o tome ne može da da jer to, kako je rekao, ne bi bilo fer ni prema predsedniku Putinu niti prema našoj javnosti.

Vučić za TAS S: Putin i ja smo se o svemu složili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ruskoj agenciji Tas da je u današnjem razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dobijeno sve što je traženo i da su se složili o svemu što su bile teme razgovora.

„Dobili smo sve što smo tražili. O svemu smo se složili“, kazao je Vučić i dodao da detalje razgovora sa ruskim predsednikom ne može da otkrije.

Tas s prenosi da je Vučić novinarima u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom, reako da je zadovoljan ishodom i da je Putinu zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

„Nismo mnogo očekivali (od sastanka), samo jednu stvar – nastavak ovog rada (na podršci Srbiji). I veoma sam zadovoljan odgovorom predsednika Putina i ja sam mu rekao “Hvala Vam puno, dragi prijatelju, hvala Vam puno, cenjeni predsedniče, što zajedno sa nama održavate teritorijalni intergritet Srbije, ali i međunarodno pravo. To je veoma važno za Srbiju“, naveo je Vučić.

Agencija navodi da je Vučić visoko ocenio saradnju Moskve i Beograda u, kako se navodi, „međunarodnoj areni“ i izneo očekivanja da će dve zemlje osnažiti saradnju i u ekonomskom sektoru.

„Rešili smo mnogo konkretnih pitanja danas i radujem se skorom susretu (sa Putinom) u Beogradu“, dodao je Vučić.

On je kazao da očekuje da njegov ruski kolega poseti Srbiju pre kraja ove godine.

„Da, naravno“, odgovorio je Vučić na pitanje ruske agencije da li je Putin prihvatio njegov poziv, a na insistiranje da kaže kada će ta poseta biti realizovana, predsednik Srbije je rekao „ove godine“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/03/vucic-razumevanje-i-prijateljski-stav-putina/

Uspon
Back to top button