Вести

Brnabić: Kosovo jeste autonomna pokrajina Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Ženevi da je „ovo godina za priznanje Kosova onakvog kakvo jeste – kao autonomne pokrajine Srbije“.

Premijerka je to kazala na konferenciji za novinare u Ženevi povodom skupa „Dijalog o Zapadnom Balkanu“, koji organizuje Svetski ekonomski forum.

„Došli smo ovde da pričamo o ekonomiji, budućem rastu svake zemlje u regionu, ali i regiona u celini“, rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je Srbija najveća zemlja i najveće tržište u regionu, ali da je i dalje komparativno Srbija malo tržište, te istakla da „koliko god politika, ekonomija i društvo jaki i stabilni bili, ako postoji bilo kakva nestabilnost u regionu ili percepcija nestabilnosti, to utiče negativno na nas“.

Ona je rekla da je Srbija prošla kroz četiri teške godine mera fiskalne konsolidacije i naglasila da je Srbija ostvarila suficit treću godinu zaredom u budžetu, da je prepolovljena nezaposlenost i da je lider u regionu po stranim direktnim investicijama.

„Ali ako region nije stabilan, onda ni mi nećemo moći da sagledamo sve benefite konsolidacije“, rekla je premijerka, te istakla da je

Srbiji u interesu mir i stabilnost u regionu i saradnja sa svim partnerima.

Kako je rekla, pomenuti su politika i dijalog Beograda i Prištine i prepreke koje proističu iz tog dijaloga, ali da, kako je navela, ona neće sada o tome, jer je Srbija, „pre svega, zainteresovani za budućnost, kako da zaustavimo odliv mozgova, kako da profitiramo od četvrte industrijske revolucije, što je ključna stvar danas“.

Brnabić je istakla da je digitalizacija broj jedan prioritet njene vlade i da je to jedinstvena šansa ne samo za Srbiju, već i ceo region.

Pobednici čcetvrte industrijske revolucije mogu postati i oni koji to prethodno nisu bili, zaključila je Brnabić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/03/brnabic-kosovo-jeste-autonomna-pokrajina-srbije/

Uspon
Back to top button