Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Vučić u Briselu: Umesto taksi, jedinstveno reginalno tržište

Umesto “tužne sage“ sa taksama Prištine na srpske proizvode na KiM, trebalo bi formirati jedinstveno regionalno ekonomsko tržište,rekao je predsednik Vučić u Briselu, gde je prisustvovao sastanku lidera Zapadnog Balkana kod šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

„Rekao sam da smo za izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas slučaj i da je to za nas od prioritetnog značaja. Jer, čak i da bude sve najbolje pa da 2025. budemo deo EU, a što ne možete sa sigurnošću da kažete – ni zbog naših odnosa sa Prištinom, ni zbog situacije sa EU i zbog svega drugog“, rekao je Vučić novinarima.

Ono što je od ključnog značaja za nas je, ističe Vučić, da razvijamo naše ekonomije i da imamo još veći rast i bolje povezanu infrastrukturu i manje oprerećanja za naše privrednike, kao i bolji pristup stranim investitorima koji će lakše da dolaze na naše tržište.

„Ukazao sam na problem da smo mi i u ovakvim razgovorima u najtežoj poziciji, Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, Makedonija takođe, BiH nije samo zato što Srbi to ne dozvoljavaju, inače bi i oni, a o Albaniji i da ne govorimo“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kako je rekao, u takvoj sitauciji smo po tom pitanju prilično usamljeni, ali se trudimo da u svim drugim sferama razvijamo nabolje moguće odnose.

„Da gledamo kako u budućnosti, kada se završi ova tužna saga o taksama, kako bismo mogli da nastavimo dijalog i približimo se nekom komprimosnom rešenju. Nisam preveliki optimista, ali nisam ni neko ko hoće da kvari novogodišnju i božićnu idilu bilo kakvim izjavama. Mi ćemo da učinimo sve što možemo da razgovorimo rešavamo probleme i nadam se da će i drugi to isto da čine“, poručio je Vučić.

Ništa nismo tražili,verujem da takse neće ostati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je informisao zvaničnike u Briselu o svemu što se dešava na Kosovu i Metohiji, i da će put ka dijalogu sa Prištinom biti otvoren kada takse budu ukinute.

„Razgovarao sam danas sa Tuskom, imao sam kratku bilateralu sa Mogerini, ostaje još Junker. Nismo tražili ništa, informisali smo ih o svemu. Naše je bilo da razgovaramo“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je napomenuo da Srbiji na ekonomskom planu ide dobro, i da stvari kvari samo situacija oko KiM.

„Prema proceni, sledeće godine ako ostanu takse gubici bi bili oko 43 miliona evra na mesečnom nivou. To bi bilo teško, ali bismo preživeli. Važnije je kako da pomognemo narodu na KiM da opstane“, rekao je Vučić. On je izrazio uverenje da takse neće opstati. „Niko ne može da bude sam. Kad se to završi, put ka dijalogu je potpuno otvoren a to će poboljšati našu evropsku perspektivu“, zaključio je on.

SAD su zainteresovane, ali smo daleko od rešenja

Moramo nastaviti da tražimo rešenje za Kosovo, jer će, u suprotnom, loša rešenja pronaći nas i vratiti nas unazad, poručio je Vučić, povodom pisma predsednika SAD.

Vučić je rekao da pismo Donalda Trampa u vezi sa KiM govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresovane za rešavanje problema Kosova kompromisom, kakvim takvim.

Pismo takođe pokazuje da je u ceo proces američki predsednik uključen po prvi put otvoreno, što znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rešenja, rekao je predsednik Vučić novinarima u Briselu.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje „i fizički“ očekuje sutra, Vučić je rekao da nije saglasan sa Trampovom ocenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi: „To što Tramp kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se saglasim. Ne mislim da smo blizu rešenja“, rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to „pokazuje kolika je zaintresovanost SAD da se dođe do resenja“.

U proces, prema njegovim rečima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije, da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo. „Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rešenja. Još nismo rešili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas“, rekao je predsednik Vučić.

Vučić čestitao slavu građanima, pite za kolege iz regiona

Predsednik Aleksandar Vučić danas je, iz Brisela, čestitao Svetog Nikolu svim Srbima koji slave tu slavu.

Vučić, koji takođe slavi Svetog Nikolu, boravi danas u Briselu, a pre razgovora koje je imao u sedištu Evropske komisije, obeležio je svoju krsnu slavu u pravoslavnoj crkvi u tom gradu i upalio sveću zajedno sa svešetnikom.

Kako je rekao novinarima, to je srpska crkva, odnosno iako katolička, sa našim je ikonama i oltarom i zakupljena je na 60-ak godina.

„Mi smo ovde danas bili u srpskoj crkvi u Briselu i malo smo i sa našim ljudima bili ovde“, rekao je Vučić.

Posebno je zahvalio Ljiljani Jeftović iz Misije Srbije pri EU koja je napravila posne pite, kojima je on poslužio sve kolege sa Zapadnog Balkana.

Kroz šalu je prokomentarisao da su se svima više svidela pita sa pečurkama, a njemu pita sa krompirom.

„Svima se sve svidelo“, rekao je Vučić i dodao da je sve to deo naše tradicije.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/20/vucic-u-briselu-umesto-taksi-jedinstveno-reginalno-trziste/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!