ВестиПолитикаРегион

Vučić u Varni: Zajedno za stabilnost i razvoj regiona

Predsednik Srbije upoznao je premijere Rumunije, Bugarske i Grčke sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana, zahvalio se na podršci koju pružaju Srbiji na putu EU i zatražio podršku u nastavku razgovora Beograda i Prištine. U razgovoru sa predsednikom Vlade Izraela, Vučić rekao da je zadovoljan saradnjom u svim oblastima. Sledeći Samit kvadrilaterale u Beogradu u decembru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas u Varni, na Samitu kvadrilaterale, Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu i izrazio uverenje da će države zajedno nastaviti da rade na stabilnosti i punom prosperitetu ovog dela Evrope.

„U nadi da će Srbija, uz njihovu podršku, uspeti da izbegne bilo kakve incidente i sačuva puni mir i stabilnost neophodan za sve“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je bilo reči o infrastrukrurnim projektima, te dodao da će do sledećeg susreta, u decembru u Beogradu, ti projekti biti konkretizovani i da će biti uključena još jedna zemlja.

Rekao je da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju sa Bugarskom i Rumunijom, ističući da je posebno važan putni pravac Temišvar-Pančevo, te da je bilo reči i o gasnom sistemu i da je zajedno sa predsednikom vlade Bugarske zamolio za balkansku rutu, koja bi, kaže, bila najbolje rešenje za Srbiju, Mađarsku, Austriju, severni deo Italije.

U Varni je danas održan Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, kojem su prisustvovali i predsednici vlada Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov i Grčke Aleksis Cipras.

Počasni gost Samita je predsednik Vlade Izraela Benjamin Netanijahu, sa kojim se u toku dana sastao i Vučić. U razgovoru Vučić je istakao da su odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri, ali da još postoji prostor za razvoj trgovinske razmene i povećanje broja izraelskih investicija u Srbiji.

„Zadovoljni smo saradnjom u svim oblastima“, rekao je predsednik Vučić, pozitivno ocenivši i porast broja izraelskih turista u Srbiji.

U periodu od januara do septembra 2018. godine ukupna trgovinska razmena iznosila je 55,5 miliona dolara.

Pored bilateralnih odnosa Vučić i Netanijahu razgovarali su i o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i globalnim bezbednosnim izazovima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Netanijahu je zahvalio Vučiću na obnovi sinagoge u Subotici, kao i otvaranju ulice Teodora Hercla u Beogradu tokom posete predsednika Izraela Ruvena Rivlina.

Premijer Netanjahu prihvatio je poziv predsednika Vučića da poseti Srbiju.

Borisov poželeo dobrodošlicu liderima SRB,GR i RUM

Bugarski premijer Bojko Borisom poželeo je dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerima Grčke i Rumunije Aleksisu Ciprasu i Vjoriki Danćili u palati Evksinograd udaljenoj oko osam kilometara od Varne.

On je zahvalio trojici lidera za „ozbiljnu posvećenost“ sastajanju u tom formatu (kvadrilaterala) koji je prvi put održan u Varni na Crnom moru u oktobru 2017. godine.

Kako je rekao, činjenica da je to drugi sastanak te vrste u poslednjih šest meseci je dokaz da taj format radi i da doprinosi produbljivanju regionalne saradnje i razvoju dobrosusedskih odnosa.

Borisov je pre otvaranja sastanka istakao da četiri države dele odgovornost za jačanje regionalne bezbednosti, ekonomskog razvoja i povezanosti, saopštila je bugarska vlada, a prenela BTA.

Kako je rekao, on je ubeđen da će se rasprava o projektima od zajedničkog interesa nastaviti danas kako bi postignuti sporazumi bili sprovedeni u najbržem mogućem roku kako bi se obezbedila povezanost, bezbednost i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

On je dodao i da će „plodnom multilateralnom dijalogu“ koristiti prisustvo izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Dančila: Uskoro autoput Temišvar-Pančevo

Projekat izgradnje autoputa Pančevo-Temišvar ima političku podršku i Rumunije i Srbije, izjavila je danas u Varni rumunska premijerka Vjorika Dančila, istakavši da bi taj projekat mogao da se sprovede u bliskoj budućnosti.

„U tehničkom smislu, već smo utvrdili kalendar za potvrdu tog projekta i izradu studije o izvodljivosti“, rekla je Dančila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i premijerom Izraela Benjaminom Netanijahom, prenosi Ađerpres.

Uz to, Dančila je istakla da je trgovinska razmena između Rumunije i Srbije beležila konstatan rast proteklih godina.

„Odlični bilateralni odnosi koje imamo sa Srbijom – uskoro ćemo, 2019, obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa – najbolje se odražavaju na nivou trgovinske razmene, koja je proteklih godina konstantno bila u porastu“, rekla je ona.

Takođe, izrazila je uverenje da će se taj uzlazni trend održati, s obzirom na potencijale koje pružaju obe ekonomije.

„Sa optimizmom čekamo 2021. godinu, kada će Temišvar i Novi Sad biti evropske prestonice kulture, što će nam pružiti priliku da promovišemo neke zajedničke projekte“, zaključila je rumunska premijerka.

Toplo gostoprimstvo bugarskih domaćina

Predsednik Srbije sastao se bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Varni.

„Po drugi put sam naišao na toplo gostoprimstvo naših bugarskih domaćina u ovoj divnoj rezidenciji. Ovo je zaista najbolje mesto za plodonosne razgovore koje smo do sada imali. Nadam se da ćemo ovde ponovo doći, i da će to biti i češće. To bi, u svakom slučaju, osnažilo naše veze i poboljšalo naše istinsko prijateljstvo“, napisao je Vučić u knjigu utisaka.

Sledeći Samit kvadrilaterale u Beogradu u decembru

Sledeći Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije biće održan u Beogradu sredinom decembra, najavio je danas u Varni predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka kvadrilaterale u Varni na kojem su učestvovali i predsednici vlada Rumunije Vjorika Danćila, Bugarske Bojko Borisov i Grčke Aleksis Cipras.

„Svaki od ovih susreta je koristan, ne samo zbog konkretnih pitanja i problema koje rešavamo, nego i zato što razmenjujemo stavove o svim ključnim pitanjima za Balkan, ali i za Evropu i ovaj deo sveta“, rekao je Vučić.

On je dodao da će tačan termin sledećeg samita biti preciziran u zavisnosti od agendi učesnika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/03/vucic-u-varni-zajedno-za-stabilnost-i-razvoj-regiona/

Uspon
Back to top button