Вести

Vulin: Svet sve opasniji, opremljena vojska garantuje mir

Svet postaje sve opasniji, a samo jaka i dobro opremljena vojska sposobna je da štiti zemlju i garantuje mir, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je u intervjuu beloruskom vojnom časopisu „Armija“ kazao da samo povratak u okvire međunarodnog prava može da garantuje jačanje stabilnosti i bezbednosti na planeti.

„Bombardovanje SR Jugoslavije pokazalo je svu ranjivost i nesavršenstvo mehanizama poštovanja međunarodnog prava“, poručio je Vulin i dodao da Srbija nema poverenje u vojne saveze i zato se pridržava principa vojne neutralnosti.

Prema njegovim rečima, Balkan se nalazi na raskrsnici dve civilizacije – istočne i zapadne.

„A kada gradite kuću na raskrsnici puteva, u goste vam dolaze razni ljudi. I oni, koji žele da budu dobri gosti, i oni koji nameravaju da osvoje vašu kuću. Srbija je upravo na takvom mestu, na raskrsnici, gde su sudaranja česta“, istakao je Vulin.

Podsetio je da Srbija aktivno učestvuje u procesima osiguravanja bezbednosti u regionu, uz plodnu saradnju sa svim susedima, kao i da je deo NATO programa „Partnerstvo za mir“, što predstavlja maksimalni nivo interakcije sa Severoatlantskom alijansom.

„Srbija će uvek, bezuslovno, jačati prijateljstvo sa stalnim partnerima, Belorusijom i Rusijom, koje su u najtežim trenucima naše istorije uvek bile uz nas i pružale nam podršku“, kazao je Vulin.

Ministar je ukazao na činjenicu da Vojska Srbije poklanja veliku pažnju jačanju svojih sposobnosti i modernizaciji naoružanja i opreme, kao i da se spska vojna industrija razvija ubrzanim tempom, a jedan od pokazatelj je prošlogodišnji izvozni prihod od 586 miliona dolara.

https://info24.rs/2018/07/31/vulin-svet-sve-opasniji-opremljena-vojska-garantuje-mir/

Uspon
Back to top button