Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijePrivredaRegion

Za osnovce i ove godine besplatno letovanje

U okviru Lokalnog plana akcije za decu, grad Valjevo ove godine po drugi put organizuje letovanje na Crnogorsko primorje za osnovce iz socijalno ugroženih porodica. Osnovci, njih 50 biće smešteno deset dana u periodu od 20. do 30. juna u hotelu „Alet“ u Bečićima  u Crnoj Gori.

Obuka neplivača i škola plivanja za 150 dece najmlađeg uzrasta, besplatno letovanje za 50 mališana sa seoskog područja iz materijalno ugroženih porodica i projekti civilnog društva čiji je sadržaj primeren njihovom uzrastu, ove godine će u okviru Lokalnog akcionog plana za decu biti finansiran sa tri miliona dinara iz gradskog budžeta.

„Grad Valjevo kroz LPA za decu svake godine izdvaja određena sredstva iz budžeta, koja se u letnjem periodu, kada su deca na raspustu, kroz projekte i određene aktivnosti realizuju u gradu na Kolubari.

Danas smo održali sastanak sa roditeljima dece koja su izabrana da ove godine u skladu sa Lokalnim akcionim planom za decu putuju po drugi put na letovanje, koje organizuje grad Valjevo Ove godine će 50-ro dece iz seoskih škola, isključivo deca sa sela o trošku grada Valjeva boraviti na moru u periodu od 20. do 30. juna /deset dana – obezbeđen  pun pansion/. Smeštaj je obezbeđen u hotelu „Alet“ u Bečićima a turistička agencija  „Nacional“ je dobila na tenderu. Zaista je ovo jedna divna stvar koju organizuje Grad. Deca koja nikada nisu išla na more imaju priliku da to sada iskoriste, a od toga 90% dece koja će ići na more su neplivači. O svemu smo vodili računa, pa i o tome kako u ovoj grupi ima i dece neplivača, tako će pored dva koordinatora sa njima putovati i dva instruktora plivanja, sa zadatkom  da brinu o njihovoj bezbednosti i da ih nauče da plivaju. Sa decom će pored koordinatora i instruktora putovati i lekar pedijatar koji će 24 časa brinuti o njima. Za prevoz osnovaca se pobrinula Predškolska ustanova „Milica Nožica“ koja će angažovati svoj autobus za prevoz osnovaca do odredišta i natrag. Polazi se sredu uveče 19. juna oko 22 časa, a na odredište se stiže u četvrtak ujutru 20. juna oko 8 časova. Drugi put da smo lokalni akcioni plan unapredili maksimalno i prilagodili ga zaista potrebama dece.

Prošle godine je to bilo sedam dana, ove godine smo to povećali na deset dana, deset punih pansiona, znači svake godine povećavamo broj dece i povećavamo kvalitet usluge što  znači da ćemo i dalje to razvijati, jer se to pokazalo kao izuzetno dobro i zaista to puno znači i roditeljima i deci. Za pripremu dece za odlazak na more svakoj porodici biće dodeljena i jednokratna pomoć od po deset hiljada dinara. U predlaganju i odabiru dece koja će ići na more učestvovali su direktori osnovnih škola i predstavnici Centra za socijalni rad. Sva deca su na pravi način po tom pitanju rangirana. Izuzetak čini učenik Saša Selaković, koji je završio četvrti razred osnovne škole i koji putuje ove godine na more iz razloga što je na svim dosadašnjim takmičenjima osvojio sve moguće nagrade iz matematike. Za ove dve godine je napravljen obuhvat od stotinu dece koja su išla na more o trošku grada, a planiramo da iduće godine još dalje unapredimo ovaj plan, tako što ćemo pored dece iz materijalno ugroženih porodica uključivati i decu koja su na takmičenjima postigla zapažene rezultate, odlične učenike i decu koja su osvojila nagrade na sportskim takmičenjima, što znači da ćemo ove aktivnosti širiti u tom pravcu.

Grad Valjevo je ove godine opredelio tri miliona dinara za Lokalni plan akcije za decu, od čega je 1,300.000 dinara namenjeno za letovanje 50-oro dece, 700.000 dinara za realizaciju projekta civilnog društva. Školicu za obuku malih neplivača i školu plivanja za 150 dece u tri smene na bazenima Sportsko-rekreativnog centra „Petnica“ ove godine organizuje Plivački klub „Valis“, uz instruktore plivanja a obezbeđen je i prevoz dece, što sve ukupno Grad finansira sa milion dinara“, istakao je Radoica Rstić predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!