Вести

За само месец дана у Ваљеву пописано 20.000 нелегално изграђених објеката

Grad Valjevo je okončao popis nezakonito izgrađenih objekata u roku koji je dalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a to je 1. mart. Do danas je popisano 20.000 objekata.

Povodom uspešne realizacije ovog posla, koji se sprovodi na osnovu Zakona o ozakonjenju objekata, u Valjevu su boravili Darinka Đuran, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Milan Rakić, savetnik ministarke.

U ime gradonačelnika grada Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, pomoćnicu i savetnika ministarke Mihajlović, primio je pomoćnik gradonačelnika Saša Simić, koji je koordinator popisa nelagalno izgrađenih objekata sa saradnicima. Ovom prilikom održan je sastanak na kome je bilo reči o  evidenciji nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Valjeva i poslovima koji slede.

„Tokom 2016. godine u Valjevu je popisano samo nekoliko hiljada, a za proteklih mesec dana, popisano je čak 20.000 nelegalno izgrađenih objekata. Jedan veliki posao je urađen, pre svega za ovaj grad, zbog mogućnosti da se prihoduje u budžet grada. Mi smo tu, da kao Ministarstvo pomognemo na koji način će se ovo dalje realizovati. Samo je jedan deo posla završen i krećemo dalje. Ovim tempom nastavljamo ka donošenju rešenja.

Danas smo sa zaposlenima koji rade ove poslove razgovarali o tome kakvu podršku od nas očekuju, jer slede tzv. kvote, broj rešenja koja se moraju uraditi na nedeljnom i mesečnom nivou.

Ono što je bitno da su angažovani dodatni ljudi za poslove ozakonjenja i mi ćemo omogućiti da se ojačaju kadrovski kapaciteti ovoga grada, što se tiče građevinarstva i urbanizma. Svaka čast gradu Valjevu, jer je okončan, prvi put, popis nezakonito izgrađenih objekata“, rekla je pomoćnica ministra Darinka Đuran.

Ona je rekla da od sutra građevinski inspektori kreću da rade rešenja. Prvi akt koji se donosi je rešenje o rušenju, ali to ne znači da će se objekti građana i rušiti, rekla je Darinka Đuran. „To je samo jedan postupak u nizu postupaka u okviru Zakona o ozakonjenju i poruka građanima je da daju minimum dokumentacije koja treba da se dostavi. Taksa za porodične i stambene objekte je 5.000 dinara i ukoliko uporedimo sa ranijim zakonima o legalizaciji, možemo da kažemo da je to minimum. Rok za donošenje rešenja je jedan kvartal, a krajnji rok za ozakonjenje je tri godine, što je i najavila potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović“, rekla je pomoćnica ministra. Ona je poručila građanima da legalizacija objekata čeka ili njih, ili njihove naslednike i da se mora upisati sve što je građeno, kako bi moglo da se prometuje na tržištu.

Ona je zaključila da ovo rešenje koje dobiju građani proizvodi isto pravno dejstvo, kao da je objekat od početka građen legalno.

Pomoćnik gradonačelnika Saša Simić je naglasio da će posao u Valjevu biti završen do kraja, jer ako je za mesec dana popisano 20.000 objekata, nema prepreka da se postupak ozakonjenja efikasno i završi.

„Trudimo se da kao nova gradska vlast ispunjavamo obaveze koje se ispred nas postavljaju. Sa dobrom konekcijom koju imamo sa nadležnim ministarstvom, svi poslovi će biti završeni u roku“, ocenio je pomoćnik gradonačelnika Simić.

Građani koji su godinama čekali rešenja moraće da ih i dobiju, kada podnesu urednu dokumentaciju, rečeno je prilikom današnje posete. Predstavnici Ministarstva građevinarsvtva, saobraćaja i infrastrukture će nadgledati tempo izdavanja rešenja, što će osigurati da se ovaj zahtevan i važan posao obavi na najbolji mogući način i da se spreči da se predmeti ponovo nagomilavaju i nerešavaju kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

www.valjevo.rs

 

Uspon
Back to top button