Вести

Завршен конкурс за преквалификације у ИТ сектору

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se na juče završeni konkurs za prijave na kurs prekvalifikacija u IT sektoru prijavilo 8.902 kandidata.

U saopštenju se navodi da je konkurs bio otvoren dve nedelje, a organizovalo ga je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa IT zajednicom. Samo u prvih 48 časova prijavilo se 965 kandidata.

Najveći broj prijavljenih kandidata je starosti od 26 do 35 godina (50 odsto), a najmanji broj je starosti od 56 do 70 godina (svega 1,2 odsto).

Od ukupnog broja prijavljenih, 20 odsto su starosti od 18 do 25 godina, a 22 odsto od 36 do 45 godina.

Najveći broj prijavljenih kandidata trenutno nije u radnom odnosu (67 odsto), dok je 33 odsto kandidata koji imaju posao.

Kada je reč o stručnoj spremi, 46 odsto prijavljenih ima završenu srednju školu, od kojih 25 odsto pohađa neki studijski program, a 27 odsto ima već završene osnovne studije.

Kandidati koji imaju završen master predstavljaju 15 odsto prijavljenih, a oni koji imaju završenu višu školu svega 13 odsto.

Među prijavljenima ima i onih koji poseduju doktorat. Osobe ženskog pola zastupljene su sa 35 odsto, dok je 65 odsto kandidata muškog pola.

Projekat prekvalifikacija biće realizovan u tri velika grada, pa su učesnici imali mogućnost da se izjasne u kojem gradu bi pohađali obuku.

U Beogradu bi obuku pohađalo 62 odsto kandidata, a 24 odsto u Novom Sadu i 14 odsto u Nišu.

Cilj projekta prekvalifikacija u IT sektoru jeste povećanje broja IT juniora na tržištu kako bi se nadomestili nedostajući kadrovi.

Projekat je zasnovan na rezultatima istraživanja koje su zajedno u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, u kojem je učestvovalo 118 IT kompanija.

Prva, pilot-faza podrazumeva obuku za 100 odabranih kandidata, a glavna faza obuku za dodatnih 900 kandidata.

Ukoliko pilot-faza bude ocenjena uspešno, druga faza će biti sprovedena krajem godine.

Kriterijum za merenje uspešnosti jeste brzina zapošljavanja u IT industriji nakon završenog kursa.

Selekcija kandidata vršiće se u dva kruga. Svi prijavljeni kandidati imaće priliku da učestvuju u prvom krugu selekcije, koji podrazumeva polaganje onlajn testa koji meri sposobnosti i potencijal za rad u IT sektoru.

Kandidati će potom biti rangirani na osnovu postignutih rezultata, a oni najviše rangirani biće pozvani na drugi krug selekcije, koji obuhvata dodatna testiranja sposobnosti i sklonosti, a održaće se u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Kandidati koji ne budu odabrani za učešće u pilot-fazi projekta biće ponovo kontaktirani za učešće u testiranju u glavnoj fazi projekta.

Program obuka počinje u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca.

Škole koje će sprovoditi obuke biće poznate sredinom marta, a kriterijumi na osnovu kojih će biti rangirane su: iskustvo u neformalnim i formalnim obukama, metodologija koja osigurava mogućnost zaposlenja u IT industriji u predviđenim rokovima, stručnost lica koja će voditi obuku i adekvatnost infrastrukture za održavanje obuka.

Da bi učestvovali u testiranju, kandidati su morali da ispune sledeće kriterijume:
– starost preko 18 godina i završena srednja škola,
– da nisu studirali na IT smerovima više od dve godine, ili trenutno studiraju na IT smerovima na fakultetima ili višim školama
– da nisu zaposleni na programerskim pozicijama, ili da nisu radili više od godinu dana na programerskim pozicijama
– spremnost da redovno pohađaju obuke u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu.

srbija.gov.rs

Uspon
Back to top button