Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Zvaničnici: Veliki uspeh Srbije

Samoproglašena država Kosovo nije uspela da postane članica Interpola.To je veliki uspeh i ogroman rezultat naše zemlje, rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je na tviteru na ćirilici napisao „Pobeda“. Srbija koju vodi Aleksandar Vučić je pobednička zemlja, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović proglasio je pobedu na glasanju za članstvo takozvanog Kosova u Interpolu. On je na Tviteru napisao: „Pobeda“.

U telefonskom ukjučenju za RTS iz Dubaija Stefanović je rekao da je veoma ponosan na postignuti rezultat.

Ministar je zahvalio predsedniku Srbije, premijerki i ministru spoljnih poslova, koji su se lavovski borili da zaštite integritet i naše zemlje i Interpola.

Oni su, kazao je, neumorno radili svih ovih meseci da dokažu da su, kako je rekao, pravo i pravda, jači od svakog lobiranja pa čak i moćnih nekih zemalja.

Ovo je bio veliki ispit za Interpol, rekao je Stefanović i dodao da misli da bi se prijemom Kosova ta organizacija politizovala, prestala bi da bude polcijski važna, već bi postala političko telo.

A to smo, kazao je, svi hteli da izbegnemo. „I pored raznih pokušaja i pozivanja na neke presedane i prakse koje, čini se, pokušavali u pauzi da izdejstvuju nešto, ali to ipak nije uspelo. Naši ljudi su bili veoma srčani, svi su se borili, srpski građani mogu da budu ponosni na taj tim. Tim pre je i ova pobeda veća za sve nas“, rekao je Stefanović.

Upitan da li će za novog predsednika Interpola biti izabran ruski general, Stefanović je rekao da ima više kandidata, da će se o tome glasati sutra i da je nezahvalno sada pričati o tome.

Stefanović se još jednom zahvalio svim građanima Srbije na podršci srpskog tima, svi su, kazao je, to mogli da osete tamo u Dubaiju. Ministar je kazao da zahvaljujući tome predstavnici Srbije mogu podignute glave da idu hodnicima Interpola.

Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Ministar Stefanovića je u uvodnom obraćanju oštro reagovao na sednici Generalne skupštine zbog kršenja Rezolucije 1244.

Delegati su potom obrazlagali svoju odluku o zahtevu Kosova za prijem u članstvo Interpola. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju, a za reč su se javili i delegati iz Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije.

Nakon rasprave prvi put se glasalo o članstvu, a Kosovo nije uspelo da obezbedi dvotrećinsku većinu. Novom glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, saznajemo, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja.

Ministar Stefanović oštro se usprotivio određivanju pauze i na pitanje  predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/21/zvanicnici-veliki-uspeh-srbije/

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!