Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Informacije

24. OKTOBAR, SVETSKI DAN BORBE PROTIV DEČJE PARALIZE

Svetski dan borbe protiv dečje paralize obeležava se 24. oktobra. Dečja paraliza (poliomielitis) je akutna infektivna bolest koju izaziva poliovirus. Najčešće napada decu uzrasta od tri do osam godina. Prvi put je prepoznata kao oboljenje polovinom 19. veka, početkom 20. veka je otkriven njen uzročnik – poliovirus.

Na svom vrhuncu ova bolest je svake godine širom sveta dovodila do paralize ili smrti oko pola miliona ljudi. Jonas Salk je 1955. pronašao vakcinu koja je ubrzo smanjila pojavu dečje paralize u SAD. Godine 1961. dr Albert Sabin je otkrio oralnu polio vakcinu (OPV) koja je ubrzo u masovnim kampanjama davana svoj deci mlađoj od pet godina.

Američki kontinent je proglašen kontinentom bez dečje paralize 1994. godine. Godine 2000. potvrđeno je da je dečja paraliza iskorenjena u Kini, Australiji i 36 pacifičkih zemalja. U Evropi se to dogodilo 2002. godine. Poslednja epidemija dečje paralize u Srbiji zabeležena je na Kosovu 1996. godine. Od 2006. slučajevi dečje paralize evidentirani su samo u četiri zemlje – Nigeriji, Indiji, Pakistanu i Avganistanu. Ove godine u samo dve zemlje u svetu, u Avganistanu i Pakistanu, prijavljeni su novi slučajevi dečje paralize.

Svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana borbe protiv dečje paralize, Rotari klub Valjevo daje održavanjem zajedničkog sastanka rotari klubova Loznica, Šabac i Valjevo u ponedeljak 24. oktobra u Valjevu na kojem će predavanje o poliomielitisu održati dr Zoran Jokić. Istog dana ovi klubovi uplatiće donacije u fond Polio Plus iz kojeg se finansiraju sve aktivnosti na ovom projektu. Svake godine rotarijanci širom sveta dobrovoljno uplate preko 100 miliona dolara u projektne fondove.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!