Информације

24. ОКТОБАР, СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДЕЧЈЕ ПАРАЛИЗЕ

Светски дан борбе против дечје парализе обележава се 24. октобра. Дечја парализа (полиомиелитис) је акутна инфективна болест коју изазива полиовирус. Најчешће напада децу узраста од три до осам година. Први пут је препозната као обољење половином 19. века, почетком 20. века је откривен њен узрочник – полиовирус.

На свом врхунцу ова болест је сваке године широм света доводила до парализе или смрти око пола милиона људи. Јонас Салк је 1955. пронашао вакцину која је убрзо смањила појаву дечје парализе у САД. Године 1961. др Алберт Сабин је открио оралну полио вакцину (ОПВ) која је убрзо у масовним кампањама давана свој деци млађој од пет година.

Амерички континент је проглашен континентом без дечје парализе 1994. године. Године 2000. потврђено је да је дечја парализа искорењена у Кини, Аустралији и 36 пацифичких земаља. У Европи се то догодило 2002. године. Последња епидемија дечје парализе у Србији забележена је на Косову 1996. године. Од 2006. случајеви дечје парализе евидентирани су само у четири земље – Нигерији, Индији, Пакистану и Авганистану. Ове године у само две земље у свету, у Авганистану и Пакистану, пријављени су нови случајеви дечје парализе.

Свој допринос обележавању Светског дана борбе против дечје парализе, Ротари клуб Ваљево даје одржавањем заједничког састанка ротари клубова Лозница, Шабац и Ваљево у понедељак 24. октобра у Ваљеву на којем ће предавање о полиомиелитису одржати др Зоран Јокић. Истог дана ови клубови уплатиће донације у фонд Полио Плус из којег се финансирају све активности на овом пројекту. Сваке године ротаријанци широм света добровољно уплате преко 100 милиона долара у пројектне фондове.

Uspon
Back to top button